dimarts, 2 de febrer del 2016

El Regne Unit autoritza la modificació genètica d'embrions humans

La investigació per a la qual s'ha concedit el permís se centra en els primers moments de la vida humana

L'Autoritat d'Embriologia i Fertilització Humana (HFEA) del Regne Unit ha concedit per primera vegada a un grup de científics britànics el permís per modificar genèticament embrions humans.

La investigació es portarà a terme a l'Institut Francis Crick de Londres, que va sol·licitar la llicència el setembre del 2015, i té com a objectiu millorar la comprensió sobre els primers moments de la vida humana.
La HFEA del Regne Unit ha indicat avui, en un comunicat, que els experiments es desenvoluparan durant els primers set dies després de la fertilització i que podrien aportar dades sobre els avortaments.

No obstant, els científics que desenvoluparan aquestes innovadores proves no podran, al ser il·legal, implantar els embrions en dones.

L'autorització s'ha registrat després que investigadors a la Xina admetessin l'any passat haver alterat els gens d'embrions humans per intentar eliminar un problema sanguini genètic.

Prohibides gairebé a tot el món
Les modificacions amb finalitats terapèutiques estan prohibides a gairebé tot el món, però a partir d'ara al Regne Unit serà possible aconseguir el permís si la seva finalitat és la investigació científica, comptant amb el vistiplau de la HFEA.

Es tracta d'un tema controvertit, ja que els seus detractors temen que l'alteració de l'ADN d'un embrió obri eventualment les portes als anomenats "nadons de disseny".
En aquest comunicat, l'organització concreta que la llicència concedida inclou una condició per la qual "cap investigació que utilitzi selecció genètica es pugui portar a terme fins que hagi rebut l'aprovació ètica" i que "és il·legal" transferir-los a una dona per a "tractament".

Segons va explicar l'institut l'any passat, quan va sol·licitar la llicència, els experts esperen que els embrions que busquen modificar siguin donats per parelles que en tinguin molts d'emmagatzemats com a part dels seus tractaments de fertilitat.

Primeres etapes del desenvolupament
Els investigadors han recalcat que no permetran que els embrions compleixin el seu cicle de creixement, sinó que els estudiaran en les primeres etapes del desenvolupament abans de destruir-los.

L'equip de científics utilitzaran una tecnologia coneguda com a CRISPR/Cas9 per canviar els gens i estudiar així els efectes d'aquestes variacions en el desenvolupament de l'embrió.
"Ens agradaria comprendre els gens que són necessaris perquè un embrió humà es desenvolupi amb èxit en un nadó sa", ha explicat la científica Kathy Niakan, que forma part de l'Institut.

Segons Niakan, "el motiu pel qual és tan important" aquesta iniciativa és "perquè els avortaments i la infertilitat són extremadament comuns, però no es comprenen gaire bé".

EFE
01/02/2016