dijous, 17 d’abril del 2014

Ja són 4,5 milions els espanyols que viuen sols

El nombre de llars unipersonals ha crescut un 5,2% en només dos anys

Gairebé un 10% de la població espanyola viu sola, és a dir, 4,4 milions de persones. En només dos anys, el nombre de llars unipersonals ha augmentat un 5,2%, i s’ha convertit en el segon tipus de llar més freqüent a Espanya, només superat per l’integrat per dues persones (30,5% del total). La majoria d’aquestes llars està formada per persones menors de 65 anys, tot i que un 40% ha superat aquesta edat. El problema per a aquest últim grup, assenyalen els experts, és que està integrat majoritàriament per dones (1,3 milions) vídues, amb pensions modestes i amb jubilacions en la mateixa línia (un estudi de Vida Caixa-Iese apunta que la pensió mitjana de les dones és un 38% inferior que la dels homes). I alerten de l’alt grau de vulnerabilitat i d’exclusió social en què es troben, en paraules de la professora de Sociologia de la UNED, Rosario Sánchez Moreno.

La nova Enquesta Contínua de Llars, que recull l’existència de 18.217.300 llars el 2013 (133.600 més que el 2011), revela un creixement absolut de llars formades per una sola persona de 218.700. Han crescut tant les formades per més grans de 65 anys (4,9%) com les de menys d’aquesta edat, tot i que en aquest cas en gran manera, un 5,6%. Mentre les llars formades per persones de més de 65 anys estan clarament dominades per les dones (el 72,5%), en el que no han arribat als 65 són majoritàriament homes solters (1,5 milions).

Estudis sociològics expliquen aquest increment de les llars unipersonals entre majors d’edat pel desig d’independència d’una part que prefereix viure a casa seva que amb la família, encara que hi mantinguin llaços estrets.

Més dades que haurien de cridar l’atenció dels governants: gairebé la meitat dels joves d’entre 25 i 29 anys i més del 20% dels que tenen entre 30 i 34 anys viu amb els pares. Tots aquests percentatges no han deixat d’incrementar-se en els últims anys i, segons els analistes, reflecteixen clarament la falta d’oportunitats d’una generació que a aquestes edats haurien d’estar volant pel seu compte formant les seves pròpies famílies. Les seves projeccions vitals s’endarrereixen, amb el que això comporta des del punt de vista demogràfic. El nombre de llars formades per parelles, amb fills o sense, és el més nombrós: 10,3 milions. I una altra dada, 3,9 milions de parelles viu sense fills, 2,9 milions amb un fill i 2,8 milions amb dos fills. El nombre de parelles que viu amb tres o més fills és de 590.000. El nombre de llars monoparentals ascendeix a 1,7 milions, el 83% formades per dones amb els fills.

Celeste López
11/04/14
La Vanguardia