dimarts, 18 d’agost del 2015

El col.legi de Barcelona actuarà contra els metges antivacunes

  • El president del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, ha proposat la suspensió de l’exercici dels facultatius que avalin i promoguin els discursos antivacunes davant els seus pacients tenint en compte que “incompleixen” el codi deontològic del COMB. 
  • Jaume Padrós diu que anar contra les vacunes no és compatible amb la ciència
  • També ha demanat a Teresa Forcades que no contribueixi a desinformar els ciutadans
Padrós ha destacat que posicionar-se en contra de les vacunes és “incompatible” amb l’evidència científica, i comporta un component ideològic que ha de quedar al marge de la pràctica clínica. Entre les funcions del COMB destaquen les de vetllar pel codi deontològic i sancionar les males praxis dels seus col·legiats, per la qual cosa Padrós ha assegurat que l’ens “vetllarà per garantir el compliment del seu codi de bones pràctiques”.

El president del COMB ha destacat que el cas del nen de sis anys d’Olot (Garrotxa), que va morir per diftèria perquè no estava vacunat, ha evidenciat “una relaxació en matèria de vacunes, una cosa que s’ha de combatre perquè amb aquest assumpte no es pot jugar.”

Cal recordar que, el mes de juny d’aquest any, el COMB ja va emetre un comunicat de la seva junta de govern pel que fa, precisament, al cas del nen d’Olot que en aquells moments estava malalt de diftèria. En aquella ocasió, el COMB alertava que “en la presa de decisions sobre la vacunació sistemàtica dels fills hi ha una banalització creixent de la informació mèdica i de les evidències disponibles, alhora que hi ha una gran quantitat d’informació mancada de fonamentació científica”. A més, lamentava que aquesta situació havia portat determinats pares a “decidir no immunitzar els seus fills sota arguments diversos, la majoria falsos o mancats de base científica”, i afegia que a més aquestes decisions posaven en risc no només la salut dels seus propis fills, sinó que repercutien en la immunitat de grup deixant en “situació de vulnerabilitat” certs col·lectius que no poden beneficiar-se de la vacunació “perquè o bé pateixen malalties greus o reben tractaments que ho contraindiquen”.

En aquest mateix comunicat, la junta del COMB assenyalava que el convenciment sobre els beneficis de l’aplicació continuada de les vacunes resideix en “el coneixement científic i mèdic”com a base indispensable per a la presa de decisions clíniques, tant en l’àmbit assistencial com en l’àmbit de la salut pública i que aquest coneixement no es concep “com un dogma”, sinó sotmès al judici de la comunitat científica i mèdica en la recerca contínua de l’evidència més sòlida possible.

Finalment, el COMB recordava que el deure dels metges els obliga a ser lleials amb els seus pacients i a fer servir tots els mitjans necessaris i disponibles per preservar la seva salut, i sobretot no fer servir procediments, ni prescriure medicaments, ni fer recomanacions que no estiguin basades en l’evidència científica o en l’eficàcia clínica, encara que el Col·legi reconeix el dret dels pacients a rebutjar un tractament, sempre que no suposi un risc per a tercers.

En el cas de la vacunació sistemàtica, recordava el COMB, que cal tenir molt present que s’actua en un àmbit que és la protecció de la salut dels menors i que ells no participen de la decisió final. Segons Padrós, el COMB no ha rebut cap queixa en aquest sentit ni ha obert cap expedient a cap metge, però “si ho detectem, proposarem que se sancioni i fins i tot la suspensió de l’exercici, perquè és inadmissible i contravé el codi deontològic”.

De fet, ha admès que “algun metge hi deu haver dins del moviment antivacunes” dels més de 40.000 seguidors que té a Catalunya, i ha animat els ciutadans a alertar de qualsevol professional que incorri en mala praxi.

A més, ha instat Teresa Forcades a “posar en dubte les vacunes als fòrums científics, que és on s’ha de fer,” en comptes de posar en dubte la seva eficàcia i contribuir a desinformar els ciutadans amb les seves proclames.

Albert Molins Renter
17/08/2015
La Vanguardia