dissabte, 26 de maig del 2012

Si sents veus i veus visions ..., no estàs malament del cap!

John Read, psicòleg especialista en abusos sexuals i psicosi
Tinc 60 anys. Vaig néixer a Londres i visc a Nova Zelanda. Sóc psicòleg clínic. Estic casat i tinc dos fills, de 18 i 23 anys. Sóc socialista.No tinc creences religioses. A les conductes infreqüents en el si d'una cultura en diem 'bogeria': són només un missatge

Què és la bogeria? 
El terme per definir comportaments inusuals en el si d'una cultura.

La bogeria ... és cultural?
És clar! Conec a fons la cultura maori, i sé que en aquesta cultura no és símptoma de bogeria sentir veus.

No?
Aprenen des de nens que això encaixa en la normalitat ..., i ningú s'espanta! Ningú creu que un estigui boig només per sentir veus ...

Aquí sí, aquí et porten al metge ...
Allà entenen que és un ancestre que va a ajudar-te. El agraeixes ..., ia una altra cosa!

Doncs, jo sento veus, sí em espantaré!
Perquè t'han ensenyat que això és estar malament del cap, malalt, i t'internarán, et tractaran ...: vius amb aquest relat poruc.

Sentir veus, llavors, no és patològic?
Per a la espècie humana, no és gens estrany sentir veus i veure visions: és part de la nostra natura! El 15% de la gent sent veus.

No sabia això, expliqui-m'ho ...
Miri, el 80% de les persones majors de 60 anys que ha perdut la seva parella o algun ésser molt estimat ... El sentirà o el veurà en algun moment durant el primer any de dol!

Tantes persones?!
Però preferim no comentar-ho amb ningú ...

Li ha passat a vostè?
Un bon amic meu es va matar en accident de cotxe ... Ho vaig lamentar tant ... L'endemà se'm va aparèixer, va venir a acomiadar-se de mi ...

Hi ha explicació científica?
El primer és acceptar el fet sense problematitzar, doncs el que ajuda no és saber com succeeix, sinó dilucidar què significa!

I què significa?
És un missatge a encaixar en la biografia de qui el viu! Però el psiquiatre, en comptes d'escoltar el pacient ..., el dopa! Hauria de veure com encaixa el missatge en el seu relat vital.

Ho anomenem bogeria ... i és un missatge?
Sí. El psiquiatre ha d'aconseguir, amb humilitat, sensibilitat i paciència, que el pacient es converteixi en autor del relat de la seva vida ...

I no ho fan així els psiquiatres?
A Espanya, els professors universitaris de psiquiatria: cobren de la indústria farmacèutica! En aquestes condicions ..., em faria vergonya ser psiquiatre a Espanya.

A la resta del món no és així?
També als Estats Units ... I em sufoca que dilapidem fortunes buscant el gen de la bogeria, de l'esquizofrènia: no existeix! No hi ha arrel biològica de la bogeria.

On hem de buscar, doncs?
En el propi relat del pacient, insisteixo. Donar-li drogues antipsicòtiques ... Sí és una bogeria!

Tan contraproduents són?
Perjudiquen més que beneficien, pel que haurien de prohibir. Escurcen deu anys la vida del pacient així medicat!

En quins casos sí beneficien?
Només per tranquil·litzar el pacient durant una crisi: això és només un terç dels casos.

¿Aconsellaria als pacients abandonar ara mateix els antipsicòtics?
Que ningú deixi tot sol la medicació! És arriscat. Dialogueu amb el psiquiatre i demaneu-li ajuda per a contactar amb grups de teràpies mentals sense fàrmacs, que n'hi ha.

Com tracta vostè als seus pacients?
Un cas: un pacient portava trenta anys medicant-se perquè es sentia observat i espiat i volia convertir-se en dona. Només em van fer faltar sis mesos conversant amb ell per entrar en la seva lògica i ajudar a millorar.

Conclusió?
La bona qualitat de la relació terapeuta-pacient és el més curatiu que hi ha. No hi ha millor medicina!

Algun consell per al terapeuta?
Escolta al pacient amb paciència, sense fer-li sentir malalt mental i sense jutjar.

Alguna altra evidència científica sobre el que anomenem bogeria i el seu tractament?
En països africans, és la pròpia bogeria la que cura: els xamans provoquen brots psicòtics amb drogues, amb fins curatius ...

Amb quins resultats?
La dada científic és que dos terços dels psicòtics es recuperen a l'Àfrica. Aquí només recuperem a un terç. Aprenem!

Què el va portar a aprendre psicologia?
La necessitat de entendre'm a mi mateix.

Què li passava?
Dels 11 als 13 anys vaig ser víctima d'abusos sexuals per part del director del meu col·legi.No entenia què estava passant i em vaig venjar del món penjant-ho tot ... 

Quins efectes té un abús?
Si no es repara, és un trauma psíquic que pot derivar en psicosi i esquizofrènia.

És molt freqüent l'abús sexual?
A Occident, el 20% de les nenes i el 15% dels nens pateixen abusos sexuals ...

Amb efectes iguals en nens i nenes?
La nena s'ha d'aïllar d'altres nens. El nen abusarà psicològicament d'altres nens.

Com hem d'actuar davant d'un abús?
Cal allunyar al abusador. I preguntar al nen i escoltar-lo. I fer-li entendre que ell no ha actuat malament. I ajudar els progenitors innocents. I donar molt afecte i amor al nen! Si es fa així, es reposarà.

Pot passar-li alguna cosa pitjor a un nen?
També és molt traumàtic cridar, renyar-lo i esbroncar-lo contínuament ..., i pitjor com més jove, perquè es fan malbé més els reguladors neuronals de l'estrès.

Amb quines conseqüències? 
Tu digue-li a un nen contínuament que és molt dolent o un desastre ... i serà fidel a aquest relat, perquè els nens creuen íntimament als seus pares. I serà dolent i serà un desastre. I psicòtic, depressiu ... i eventual suïcida.



Bogeria ... o sentit?
John Read va superar el trauma psicològic d'una família disfuncional i un abús sexual en la infància. Les seves vivències i la seva curiositat el van portar a investigar la psique humana i a estudiar això que anomenem bogeria. Read ha conclòs que el millor és tractar amorosament a pacients als quals hem etiquetat com psicòtics i esquizofrènics. I ho argumenta en llibres com 'Models de bogeria' o 'El sentit de la bogeria' (Herder). Read em pondera el treball a Espanya del doctor Jorge Tizón i el seu equip d'atenció precoç a pacients en risc de psicosi (amb el patronatge de la Fundació Llegat Roca i Pi) i m'anima a visitar InterVoiceOnline.org. 

Víctor M. Amela
26/05/2012