dissabte, 4 de gener del 2014

Marató per recuperar reserves de sang

http://www.maratodonants.cat/
Tots els hospitals de Catalunya participaran els propers dies 18 i 19 de gener a la Primera Marató de Donants de Sang, l’objectiu de la qual és recuperar els bancs de sang, que solen quedar molt delmats a aquestes dates de l’any. La marató pretén convertir-se en la convocatòria més important i aconseguir 5.000 donacions per poder remuntar l’escassetat de sang. Precisament, les reserves de sang als hospitals catalans arribaven ahir per a cinc dies, quan el normal és que cobreixin un període de set dies.

La Generalitat evita fer grans crides perquè la població faci donacions i prefereix que s’acudeixi a fer donacions de manera regular, ja que la sang caduca als 40 dies i les plaquetes als cinc dies, la qual cosa requereix un equilibri entre els lliuraments de sang i un eficient aprofitament. En aquestes dates, les reserves solen baixar, ja que molts donants estan de vacances, moltes empreses estan tancades i també les universitats tanquen.

A més, la incidència més important de malalties associades a les baixes temperatures fa que el nombre de persones que dóna sang disminueixi. Tot això fa que no s’assoleixin les 1.000 donacions diàries, que principalment es fan en la dotzena de grans hospitals catalans. Tanmateix, es continua necessitant sang per a intervencions quirúrgiques i tractaments oncològics. Per aquesta raó, ara és un molt bon moment per donar.

Una de les noves estratègies per resoldre aquest dèficit ha estat celebrar aquesta marató, que rep l’ajuda de les xarxes socials. L’any passat ja es va fer, amb gran èxit, però només a la ciutat de Barcelona, cosa que va despertar algunes crítiques, ja que no hi van poder participar els centres hospitalaris fora de la capital catalana. Per ser donant només cal tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos i presentar un bon estat de salut. És important portar un document oficial d’identitat. Els punts de donació fixes o mòbils es poden consultar al web: http://www.donarsang.gencat.cat/index.html

La Vanguardia
04/01/14