dijous, 30 d’abril del 2015

El Trueta és el primer hospital que inscriu un cas complex de cirurgia vascular al nou registre mundial

El registre, presentat ahir Londres, demostra els avantatges d'implantar una endopròtesi a l'aorta en cas de condicions difícils provocades pel recargolament de l'artèria

L'Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona ha estat el primer centre del món a inscriure un cas d'implantació d'endopròtesi aòrtica abdominal amb angulacions al nou registre Archytas, un nou catàleg d'àmbit mundial que acaba de nèixer per recollir les experiències d'arreu del món en aquesta matèria. El 20 d'abril de 2015, l´Equip de Cirurgia Vascular del Trueta, encapçalat pel doctor Omar Andrés, va dur a terme una intervenció d'endopròtesi aòrtica a un pacient que presentava un aneurisma d'aorta abdominal agreujat perquè l´artèria presentava moltes angulacions. L'evolució del pacient ha estat molt favorable, segons informa l'hospital.

En aquests casos, l'endopròtesi convencional no és recomanable perquè no exerceix bé la funció d'obertura de l'artèria, però hi ha una tècnica que el Trueta aplica des de fa cinc anys que ha demostrat avantatges en casos específics. Consisteix a aplicar un stent especial per via engonal i evitar així l'operació a cor obert a què sovint s'han de sotmetre els pacients en aquests casos complicats. L´Hospital Trueta opera una desena d'aquests casos cada any, mentre que d'endopròtesis aòrtiques convencionals n'intervé unes 50.

Un dels principals problemes dels aneurismes d'aorta abdominal és que presenten pocs símptomes, i els pacients que els pateixen no s'adonen que tenen aquesta lesió coronària, que pot resultar mortal si no es tracta i l'artèria aorta acaba rebentant. Aquests aneurismes s'acostumen a detectar en controls rutinaris i el perfil més habitual del pacient que els pateix és un home de 60 anys, amb hipertensió, fumador i un nivell alt de colesterol.

Catalogar casos de tot el món
Ara, amb l'objectiu de registrar casos com aquest i d'avaluar l´èxit de l'endopròtesis aòrtica, s'ha creat el registre Archytas, d'àmbit mundial, on s'ha previst inscriure fins a 500 pacients d'una cinquantena de llocs d'arreu del món als quals es farà un seguiment durant els propers cinc anys per avaluar-ne diferents paràmetres. El Servei de Cirurgia Vascular anirà incorporant més casos al registre Archytas per seguir col·laborant en aquest estudi que ahir va ser presentat al Charing Cross de Londres, un dels congressos de cirurgia vascular més importants del món, que congrega més de 3.000 especialistes. El coordinador del registre Archytas, el doctor Vicenç Riambau, cap de servei de Cirurgia Vascular de l'Hospital Clínic de Barcelona, va exposar la creació del registre, acompanyat de la doctora Patrícia Rodríguez i el doctor Òscar Roset, del Servei de Cirurgia Vascular de l'hospital Trueta.

Alba Carmona
30/04/2015