dimecres, 13 de març del 2013

Una ressonància magnètica permet combatre els ictus soferts durant el son

L'IDIBGI posa en marxa una nova estratègia per calcular el temps d'aparició dels infarts cerebrals

Una ressonància magnètica permet determinar el temps transcorregut des que s'ha patit un ictus, en el cas dels pacients que l'han patit dormint, i saber si s'està dins les quatre hores i mitja en les quals es pot aplicar un tractament trombolític eficaç, conegut com a rtPA.

Segons va informar ahir l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona, aquest nou procediment s'emmarca dins del projecte europeu WAKE UP, del qual l'Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de la capital gironina n'és el centre coordinador a tot Espanya.

Prop de dos milions d'europeus pateixen un ictus anualment i una de cada sis persones el patirà al llarg de la vida, pel que resulta clau actuar en les primeres hores d'aparició dels símptomes, ja que com més aviat s'aplica el tractament les opcions de recuperació augmenten. Fins ara, en els pacients que patien aquest infart cerebral mentre dormien, es desconeixia el temps transcorregut des que s'havia produït l'ictus.

L'estudi donat a conèixer ahir permet establir un nou protocol i, a través d'una ressonància magnètica, es pot determinar el moment en què s'ha patit aquest problema. El responsable del Grup d'Investigació en Imatge Mèdica del departament de Radiologia de l'Institut de Diagnòstic per a la Imatge, el doctor Salvador Pedraza, ha explicat que s'utilitza "una combinació de dues sèries d'imatges de ressonància magnètica".

"La primera, denominada Difusió, permet realitzar el diagnòstic i, amb la segona, es determina si el pacient està dins del marge de les quatre hores i mitja des de l'inici de l'ictus", va subratllar Pedraza. A l'estudi participen 54 centres de set països europeus, entre ells els hospitals espanyols Trias i Pujol de Badalona (Barcelonès), Sant Pau de Barcelona, Clínic de Valladolid, Clínic de Santiago de Compostel·la i el Josep Trueta de Girona.

Precisament aquest hospital és el centre de referència pel que fa al tractaments d'infarts cerebrals a Girona i el primer a posar en marxa una Unitat d'Ictus a l'Estat espanyol el 1997. El 2002 també es va implantar el Codi Ictus, un protocol especial que mobilitza els professionals sanitaris davant l'existència d'un infart cerebral i que ha permès augmentar el nombre de pacients que aconsegueixen tornar a ser independents.

Els signes que ens han de fer pensar en un probable ictus i demanar ajuda sanitària immediatament són la pèrdua de força o de sensibilitat de manera sobtada a la cara, braç i/o cama d'un costat del cos; pèrdua sobtada de visió en un ull; dificultat per parlar o entendre, sobtat i intens mal de cap.

L'IDIBGI (Institut d'Investigació Biomèdica de Girona), que té els seus orígens en la Fundació Privada Doctor Josep Trueta, es va crear el juliol de 2004 amb la finalitat de promoure, desenvolupar, gestionar i difondre la recerca biomèdica en l'àmbit de les comarques de Girona. Amb aquest objectiu, aglutina grups de recerca de l'hospital Trueta, la Universitat de Girona, l'Institut de Diagnòstic per la Imatge, l'Institut Català d'Oncologia i l'Institut Català de la Salut a Girona.

EFE/DdG
12/03/13