divendres, 26 de setembre del 2014

La sacarina afavoreix la diabetis, segons un estudi

Jenny Kane / AP
El consum d'edulcorants artificials, com la sacarina, pot incrementar el risc de desenvolupar intolerància a la glucosa en alguns individus, segons un estudi divulgat per la revista científica britànica 'Nature'.

Un grup de científics, liderat per l'israelià Eren Elinav, de l'Institut de Ciència Weizmann, de Rehovot (Israel), ha arribat a aquesta conclusió després d'haver fet una investigació amb ratolins i humans.

Durant el seu estudi, els científics van observar que els rosegadors alimentats a base de dietes amb edulcorant artificial mostraven un metabolisme energètic alterat, segons explica en roda de premsa telefònica Elinav i els seu col·lega, Eren Segal.

Canvis en la flora intestinal
Aquest metabolisme sembla que està modulat pels efectes dels edulcorants en la composició i en la funció dels microbis intestinals, segons l'estudi.

Els científics van detectar associacions similars a les dels ratolins en algunes persones després de consumir edulcorants, com desequilibris microbians i el metabolisme de la glucosa (alts nivells de sucre en la sang) danyat.

Elinav considera que "encara és necessari debatre més aquests resultats amb altres estudis més amplis" i confia que la seva investigació "donarà lloc a debats i investigacions addicionals".

"El nostre estudi no és definitiu en la seva conclusió per als humans, però revela que és un assumpte no resolt i que hauria de ser analitzat de nou, ja que deixem clar que els edulcorants podrien tenir un efecte diferent en la gent", segons Elinav, que ha admès que després del seu estudi ha optat per deixar de prendre edulcorant en el cafè.

Més investigacions
El seu col·lega, Eren Segal, ha precisat que la seva investigació "no pretén entrar el conflicte amb estudis previs, sinó fomentar noves investigacions pels efectes potencialment perjudicials dels edulcorants en una gran part de la població".

El consum d'aquests edulcorants està estès en productes alimentaris i begudes, com els refrescos dietètics i postres sense sucre, i es recomana en dietes d'aprimament i en tractaments o prevenció de desordres metabòlics.
No obstant, les dades que recolzen el seu consum en aquest últim estudi són limitades.

Elinav i els seus col·legues van mostrar que els ratolins que bevien aigua amb glucosa i un edulcorant desenvolupaven una marcada intolerància a la glucosa davant els rosegadors que bevien només aigua, o simplement aigua amb sucre.
Els autors van trobar que els edulcorants artificials sense calories exerceixen aquest efecte, ja que alteren l'equilibri dels microbis intestinals.

Alteració del microbioma
A més, segons això, aquests edulcorants alteren la composició i la funció del microbioma --bilions de bacteris i virus que poblen les diferents parts del cos-- en alguns humans.

Els resultats divulgats per 'Nature' suggereixen que els edulcorants artificials no calòrics podrien exacerbar, en lloc de prevenir, els desordres metabòlics, com la intolerància a la glucosa i la diabetis.


EFE
18/09/14