divendres, 8 de març del 2013

"La meva nena té 13 anys i ja he aconseguit que no es casi dues vegades"

Majeda Sharmina neda contra corrent. Fa dos anys que lluita per canviar el destí de la seva filla a Bangladesh, on el 68% de les nenes són obligades a contreure matrimoni abans dels 18 anys

La Majeda té només 18 anys més que la seva filla, que ja n'ha fet 13. Parla amb un to dolç, però amb frases directes i desenfadades. Mai ha anat a l'escola, va viure la seva infància com òrfena i confronta l'adultesa des de la viduïtat. En l'actualitat treballa jornades de 12 hores contínues al servei domèstic. La capacitat que té de narrar la realitat que la trastoca resulta devastadora.

Aquesta dona ha encetat una campanya ferma, una guerra sense protagonismes públics i un cap que obre camí al futur de la Sabina, la seva filla. És una lluita difícil a la seva Bangladesh natal, on 7 de cada 10 nenes són obligades a contreure matrimoni a partir dels 12 anys.

La seva estratègia consisteix a negar amb rotunditat a tota sol·licitud de matrimoni que arribi per la seva filla, prenent com principal refugi una escola situada a Korail, un dels slums més poblats de la capital del país, amb gairebé un milió d'habitants. Allà assisteix per primera vegada a l'escola per participar en els tallers de sensibilització de l'organització Intervida, que tenen com a objectiu inculcar la necessitat d'educar les nenes, un dret que només un 20% d'elles aconsegueix assolir.

Què significa per a vostè ser dona a Bangladesh?
És ser res. Perquè, passi el que passi, acabem a la cuina. En la dels nostres pares, a la del nostre marit o en la de la nostra sogra, però sempre internades en una cuina.

Només a la cuina?
No, la cuina és el més habitual, però a part hem de fer moltes hores en les fàbriques i netejant la casa d'altres persones. Moltes, moltes hores i sempre, sempre el mateix.

Quins són els oficis més habituals en què treballen les nenes?
Les fàbriques de sabates, de roba, en tèxtils. Però les contracten sobretot per al treball domèstic. Les nenes a partir dels 6 anys ja poden rentar roba, fregar terres, cuinar coses senzilles. Són més barates i mengen menys.

I aquest no és el futur que vol per a la seva filla, no?
Això és molt difícil evitar-ho. El que sí vull evitar és que hagi de casar-se sent una nena.

Per què?
Perquè les nenes tenen dret a tenir un altre tipus de vida, han d'anar a l'escola, jugar, aprendre les coses que les faran millors persones.

Com va ser la seva vida com a nena?
Com la de totes les nenes. La meva mare es va quedar vídua i vam haver de treballar molt i des de molt petites. Un dia tornava a casa i un home va començar a dir-me coses, a xiular-me. Així cada dia, durant diverses setmanes. Llavors arribava a casa espantada perquè sabia que aquest home em podria violar. La meva mare per prevenir, va decidir que havia de casar-me, amb un home que no coneixia i sense pagar la dot.

És molt comú la seva història a Bangladesh?
Sí. Aquí quan les nenes compleixen 12 anys comencen a ser molt vistes pels homes. Qualsevol pot agafar-les al carrer i violar-les, després vas a la policia i no et fan cas. No es pot ni denunciar. Així que per a molts pares, el millor és casar abans que això passi, perquè d'aquesta manera tindran menjar i protecció per part d'un home.

Què ha significat això per a la seva vida?
Tot i res. Com el començament i el final de tot. És el que m'ha tocat. Al poc temps va néixer Sabina. El meu marit no em respectava perquè la meva mare no havia pagat el dot, així que un dia em va abandonar, se'n va anar amb una altra, i al cap d'uns anys va morir. La meva família em va obligar a casar-me una altra vegada.

Com va decidir que volia evitar aquesta situació la seva filla?
El meu actual marit em va dir que cada vegada érem més pobres, i em va proposar a un amic per casar Sabina. Un dia a l'escola de la meva filla em van dir que s'havien assabentat d'aquesta possibilitat, així que em van convidar a participar en unes classes en què vaig entendre que Sabina podia tenir un altre futur. Ja no veig normal que es casi sent una nena. La meva filla té 13 anys i ja he aconseguit que no es casi dues vegades!

No tem que li passi alguna cosa a la Sabina?
Sí, sí. Molt. Per això mai la deixo anar sola a cap lloc. Per això estic contenta que vagi a l'escola, perquè li permetrà ser cada dia més forta, més llesta i aprendrà a defensar-se.

Com s'imagina que serà el futur de la seva filla?
Me l'imagino feliç. Ella ja ho té clar: vol ser policia. I quan li preguntes el perquè, la Sabina diu que per protegir les dones i poder ficar a la preso a tots els homes que els hi facin mal. Crec que anem pel bon camí.

Melissa Silva Franco
08/03/13