dimecres, 3 de setembre del 2014

Ni el cafè ni el te no afavoreixen les malalties cardiovasculars

Els hipertensos que beuen cafè tenen més risc de patir prediabetis

Malgrat la seva mala fama, el cafè –igual com el te– no perjudica el cor. Així ho acredita un estudi presentat ahir a Barcelona, durant la primera jornada del Congrés Europeu de Cardiologia. La investigació, realitzada a França, conclou que ni el consum de cafè ni el de te no estan associats a una taxa de mort més alta per problemes cardiovasculars. L’estudi es basa en el seguiment durant tres anys i mig de 131.401 pacients d’entre 18 i 95 anys.
Acte inaugural del Congrés Europeu de Cardiologia. Gemma Miralda

En l’anàlisi dels individus, els investigadors van veure que els grans consumidors de cafè (més de quatre tasses al dia) presentaven un risc més gran de morir a causa d’una cardiopatia. Tot i això, “aquest risc va desaparèixer quan es ‘va ajustar’ la variable del tabaquisme. L’augment de la mortalitat no era a causa del consum del cafè sinó a causa de ser fumador”, explica la cardiòloga de l’hospital de La Paz (Madrid) Almudena Castro. Quant al consum de te, els investigadors van descobrir que aquells que prenien aquesta beguda tenien menys factors de risc cardiovascular que la resta d’individus analitzats i a més tenien un 24% menys de possibilitats de morir per alguna causa no relacionada amb el cor. En tot cas, els experts consideren que aquesta situació més saludable dels bevedors de te pot tenir a veure amb el seu estil de vida. “Veiem que més de la meitat de les persones que prenen grans quantitats de cafè fumen i que, al contrari, els consumidors de te porten un estil de vida més sa: practiquen més esport, fumen menys... Aquesta és probablement la raó per la qual aquestes persones estan més protegides davant el risc de mort”, apunta la doctora Castro.

Ara bé, no tot són bones notícies per als consumidors de cafè. Almenys els adults joves hipertensos i, en especial els que a més pateixen sobrepès o obesitat, han de tenir en compte que aquesta beguda augmenta les possibilitats de patir prediabetis, ja que influeix en el metabolisme de la glucosa.

Així ho conclou un estudi italià, presentat també en la reunió anual de la Societat Europea de Cardiologia i en què estan participant 30.000 especialistes. Els investigadors, van seguir 1.180 pacients de 18 a 45 anys amb problemes d’hipertensió durant més de sis anys. Gairebé a un de cada quatre se li va diagnosticar prediabetis (nivells de glucosa a la sang més alts del normal, però no prou per tenir una diabetis de tipus 2). La investigació assenyala que els individus que consumien més de tres tasses de cafè al dia tenien el doble de risc de desenvolupar prediabetis que aquells que no bevien cafè.

Cal esmentar també les begudes energètiques. Segons un estudi de l’Agència de Seguretat Alimentària de França, aquest tipus de begudes riques en cafeïna i taurina, provoquen taquicàrdies, palpitacions i pujades de tensió si s’ingereixen “en grans quantitats”. El doctor Eduardo Alegría, vocal de la secció de risc vascular i rehabilitació cardíaca de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC), advoca per “tenir molta precaució amb el consum d’aquest tipus de begudes. Solen ser molt edulcorades i carbòniques, i a més tenen un alt contingut en sodi, per la qual cosa contribueixen a la pujada de la tensió arterial”. El consum d’aquesta mena de begudes està força estès. Segons dades de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària, el 68% dels adolescents (10-17 anys) i el 30% dels adults de 18 a 65 anys a Europa prenen begudes energètiques.

Fins dimecres vinent, els millors especialistes europeus compartiran les seves experiències i recerques sobre les malalties cardiovasculars, que seguen cada any gairebé 4,1 milions de vides al continent –el 47% del total de morts–. Es tracta de la primera causa de mort en la població femenina d’Europa: ocasiona un 51% de les morts (davant el 42% dels homes).

La Vanguardia
31/08/14