divendres, 7 de març del 2014

La sal pot ser tan addictiva com la cocaïna

Els experts recomanen disminuir-ne el consum per evitar l'augment de la pressió i la hipertensió

El consum de sal, igual que el de cocaïna, indueix a un canvi en les cèl·lules nervioses situades en l'hipotàlem, la qual coa provoca un excés de dopamina i orexina i incrementa així la sensació de plaer i recompensa, ha advertit la Societ Espanyola del Cor (SEC). Aquesta societat científica ha assenyalat que enfront dels 5-7 grams de sal recomanats al dia per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), a Espanya es consumeix una mitjana d'11 grams. El 80 per cent d'aquesta sal prové d'aliments precuinats i el 20 per cent està present únicament en el pa.

L'addicció a la sal deriva en un perillós sobreconsum que provoca un augment de la pressió arterial que incrementa així el risc de patir hipertensió, ha indicat la SEC. Segons l'Institut Nacional d'Estadística, de totes les defuncions per malaltia cardiovascular (ECV), les relacionades amb la hipertensió són les que més han crescut en els últims deu anys, gairebé duplicant la seva mortalitat. Així, han passat de ser responsables del 4,8 % del total de defuncions per patologia cardiovascular el 2003 al 8,4 % el 2012.

Davant aquesta "alarmant situació", la SEC ha instat les autoritats a prendre mesures que ajudin a regular millor el consum de sal entre la població, amb mesures com la reducció d'un gram a l'any de la sal present en el pa, que ja s'està duent a terme, o un millor etiquetatge dels productes alimentaris. La SEC també trasllada aquesta responsabilitat a la població, i la insta a consumir productes baixos en sal i a no posar-n'hi en excés als aliments. Per prevenir les malalties cardiovasculars, a més, resulta essencial seguir una dieta equilibrada i variada, consumint com a mínim cinc peces de vegetals al dia i reduint la ingesta de greixos, especialment els saturats.


EFE/DDG
07/03/14