divendres, 2 de novembre del 2012

Molts malalts de VIH es salten els fàrmacs si beuen, segons un estudi

Aproximadament la meitat dels malalts de VIH que segueixen teràpia antiretroviral es saltaven la medicació quan bevien alcohol, segons un estudi dels EUA, un comportament desaconsellat que segons els investigadors podria augmentar el nombre de virus. L'estudi publicat al Journal of General Internal Medicine Va seguir durant un any a gairebé 200 persones amb VIH que prenien antiretrovirals i bevien alcohol. Els experts van descobrir que el 51 per cent deixava de prendre la seva medicació quan bevia. Això pot ser degut als oblits en estat d'embriaguesa, però una estesa i errònia creença que barrejar l'alcohol amb els fàrmacs pot ser tòxic sembla haver jugat un important paper.

"El mal causat saltant-se la medicació superen de lluny el mal causat per barrejar ambdues coses, si la persona no té una malaltia de fetge", va afirmar Seth Kalichman, professor de la Universitat de Connecticut i principal autor de l'estudi.

És sabut que l'alcohol pot alterar la constància de la gent en la seva medicació, però els investigadors van dir que les conseqüències d'un consum inconstant dels fàrmacs per al VIH poden ser més greus.

Els antiretrovirals contenen el virus del VIH, i els pacients han de prendre de forma continuada per impedir que el virus guanyi terreny. A més, deixar i reprendre el fàrmac pot provocar una resistència al medicament.

"La gent que viu amb el VIH que de forma deliberada deté la seva medicació quan beu corre un risc que el tractament falli", van escriure els investigadors.

Kalichman i els seus col·legues van fer una enquesta a 178 persones, uns quatre de cada cinc homes, que seguien teràpia amb antiretrovirals i van afirmar beure alcohol.

Al principi de l'estudi, els investigadors van preguntar als participants sobre les seves opinions en relació amb l'alcohol, com si creien que els medicaments no funcionarien tan bé si barrejaven dues coses. També van preguntar si la gent evitava prendre les dues coses a la vegada, ja fos evitant l'alcohol o les medicines. Durant el següent any, l'equip va controlar cada mes als pacients per veure com seguien el seu tractament per mitjà d'un recompte de píndoles, i cada dos mesos van cridar per preguntar amb quina freqüència havia begut el pacient recentment.

Les oficines dels metges mesuraven el nivell de virus de cada pacient i la seva salut immunològica.

Els experts van descobrir que el 51 per cent dels pacients evitava els medicaments quan bevia, i la meitat de la gent en aquest grup seguia pobrament el seu tractament. A més, la meitat del grup que es saltava les pastilles va dir que no les tornaria a prendre fins que l'alcohol estigués fora del seu sistema.

La gent que es saltava la medicació quan bevia també tenia més probabilitats de tenir nivells més alts del VIH al cos i menys cèl.lules CD4, una mesura del sistema immunològic.

"Crec que està bastant ben demostrat que el consum d'alcohol està vinculat a una pobra observació (del tractament) i crec que la majoria creu que és perquè estan afectats d'alguna manera o se'ls oblida (...) quan aquí es veu que (sovint) es salten la seva medicació de manera intencionada ", va dir Catherine Grodensky, investigadora del Centre de Recerca de la Sida a la Universitat de Carolina del Nord.

"I sembla que està tenint un impacte significatiu en el seu tractament", ha assenyalat.


02/11/2012