dimecres, 17 de desembre del 2014

Manipulacions

En el meu món de la reflexió a estones vaig ben perdut en el terreny de les manipulacions. Aquest tema de les manipulacions és un tema tan generalment monstruós que em depassa totalment. Ho enflairo, ho veig però no acabo de precisar d'on venen les garrotades. Sé que visc en un món i en unes coordenades totalment manipulades. Per no perdre la carta de navegar em limitaré al món de l'ecologia, tot i que la hipòtesi Gaia no l'acabo d'entendre, però em resulta plausible.

Primer problema: els transgènics i els aliments modificats genèticament. Són aliments que l'enginyeria genètica ha modificat. Hi ha introduït elements de laboratori perquè siguin més resistents a les plagues i al deteriorament. Jo em pregunto si són innocus, si són segurs des del punt de vista de la salut humana. He vist que hi ha opinions per a tots els gustos. N'hi ha una que em preocupa especialment: els aliments transgènics poden fer-se resistents als virus i bacteris. Això els faria especialment perillosos pel que fa a les infeccions en la salut humana. Cada dia hi ha més virus i bacteris més resistents als antibiòtics. La penicilina ja no és la panacea.

Segon problema: l'aigua potable. És un recurs natural que no és infinit. Algun dia s'acabarà. Les explotacions sense massa control dels recursos acuífers, la despesa excessiva d'aigua potable (piscines, dutxes, aigua de regar, embotelladores...) fan que malgastem un bé tan preuat. A Girona hi ha un piló de plantes embotelladores d'aigua potable, d'aigua de taula, d'aigua que es va a cercar a mil, dos mil o més metres a l'interior de la terra. És el que anomenem aigua mineral natural. Aquesta aigua algun dia s'acabarà.

Tercer problema: l'energia elèctrica. En fem una despesa tan gran que ja no tenim més recursos per extreure'n de l'aigua i els seus saltants. Ja hem d'acudir a alternatives: al aparells fotovoltaics i les perilloses centrals nuclears. A més, s'ha afegit a la necessitat el consum d'energia dels automòbils elèctrics. L'electricitat és un bé preciós que es va esgotant. Si no arribem -cosa gairebé impossible- a amagatzemar l'energia dels llamps de les tampestes!

Quart problema: l'explotació massiva dels derivats del petroli. La gasolina, gas oil, fuel, i altres derivats emprats massivament i sense control, a més de produir un nivell altíssim de contaminació atmosfèrica esgotaran aviat les reserves de la terra. Els milers i milers de pous de petroli extreuen cada dia milions de tones d'aquest recurs. I això s'acabarà. El negoci del petroli és el que ha produït més guerres en aquests darrers cent anys.

Cinquè i darrer problema (per ara): les tallades massives de fusta dels nostres boscos. Els boscos del Brasil són el pulmó a través del qual respira la terra. Una bona part ja s'han tallat. I s'han convertit en terreny de cultiu. Al film “El Senyor del Anells” els arbres són éssers vivents que es queixen dient que els humans els tracten molt malament. Potser és veritat.

Amb aquests exemples ja en tinc prou, i de sobres, per retratar les grans manipulacions de la societat de consum i del neocapitalisme. Sigui com sigui, cada dia estic més a prop de la hipòtesi Gaia i des seu maltractamnent pels humans. I de com ens manipulen perquè creiem que ens estan ajudant.

O, si voleu, cada dia estic més a prop de la teoria del “decreixement”, que predica i practica, a Guatemala i Honduras, un claretià espanyol, el “Padre Elías Ruiz Virtus”, que procedeix de Burgos. Tots, rics i pobres, hem de renunciar a allò sobrer de la nostra vida, viure amb més moderació i estalvi, perquè uns i altres poguem viure una vida digna sense depredar la “mare terra”, els béns de la qual són de tots i no només d'uns quants.

Joaquim Pla i Gallart
16/12/14