dijous, 1 de setembre del 2011

Apendre a conviure; per la convivència i en contra de la xenofòbia. Comunicats des de Salt, Girona.

APRENDRE A CONVIURE

Des de les parròquies de Sant Cugat i Sant Jaume de Salt reiterem la nostra voluntat i el nostre esforç per a la bona convivència amb els nouvinguts, siguin de la religió que siguin.

Els nouvinguts formen part del nostre poble de Salt, amb els mateixos drets i deures que els saltencs de sempre. Ja no hi ha marxa enrere, volem conviure en la diversitat, seguint la recomanació de sant Pau: “Que tothom us conegui com a gent de bon tracte” (Filipencs 4,5).

Demanem que la llibertat religiosa i el dret a tenir llocs on exercir-la legalment no sigui reduït o condicionat per interessos.

Rebutgem els enfrontaments inútils, atiats de vegades per persones externes al nostre poble. Ara és el moment d’aprendre a conviure i caminar junts cap a una societat de valors interculturals, tal com intentem treballar des de la Taula de Diàleg Interreligiós i des de tantes entitats, grups i associacions de Salt.

Volem conviure com a poble, en l’acostament mutu, el respecte i la interculturalitat.

Salt, 26 d’agost de 2011
Els responsables de les parròquies de Sant Cugat i Sant Jaume de Salt



PER LA CONVIVÈNCIA I EN CONTRA DE LA XENOFÒBIA

Justícia i Pau de Girona dóna  ple suport al comunicat “Aprendre a Conviure” de les parròquies de Sant Cugat i Sant Jaume de Salt i manifesta el seu compromís per la convivència i en contra de la xenofòbia.

Des de Justícia i Pau entitat que té per finalitat la promoció i defensa dels drets humans, la justícia social, la pau i la solidaritat, veiem amb preocupació els reiterats conflictes, sovint induïts, que tenen lloc a Salt.

Demanem que es respectin els drets de ciutadania de totes les persones que viuen a Salt i que no es faci cap mena de discriminació pel seu origen,  llengua,  religió o condició. Alhora que demanem que s’actuï amb celeritat envers tota expressió directa o indirecta de racisme o xenofòbia envers persones o col·lectius, ja que incrementa l’espiral de l’odi i la violència.

Així mateix demanem que es respecti el dret a la llibertat religiosa i que no es restringeixi el dret a tenir llocs on participar-ne comunitàriament. Amb l’únic condicionant del respecte als drets humans i a la convivència social.

Salt precisa d’un compromís social i polític per viure “en pau i bé” com es reclamava a principis d’any abans de les darreres eleccions municipals. Entenem que el que convé és que els saltencs i saltenques, sense interferències ni interessos partidistes, a partir de les seves entitats i associacions i a través de la participació en els espais i les accions del Pla de Ciutadania, la Taula de Diàleg Interreligiós i moltes altres iniciatives, continuïn vertebrant, com ja fan des de fa temps, el poble cohesionat que volen i necessiten ser.

Com recalca el comunicat de les parròquies de Salt “Ara és el moment d’aprendre a conviure i caminar junts cap a una societat de valors interculturals”. Des de Justícia i Pau, humilment, també hi volem contribuir.


Girona - Salt, 28 d’agost de 2011