dimecres, 28 de març del 2012

Crida als gironins perquè demanin al CAP el test per detectar el càncer de còlon

Personal de laboratori analitzant mostres
del pla de detecció precoç
Foto: ICO
L'Associació Catalunya contra el Càncer-AECC fa una crida a les persones de més de 50 anys de la regió sanitària de Girona perquè demanin, al seu metge de capçalera, que els facin el test de sang oculta en femta, que és la prova utilitzada en el programa de detecció precoç del càncer de còlon. L'AECC va llançar ahir aquesta proposta per tal de pressionar el Departament de Salut que implanti a la demarcació de Girona el programa de cribratge. En aquests moments, el territori gironí és l'únic de Catalunya on encara no s'ha començat a desenvolupar aquest pla. La presidenta de l'AECC, Pilar Cort, va explicar ahir que les últimes notícies de què disposen sobre el desplegament del programa és que Salut començarà a implementar-lo aquest any al Baix Empordà o a l'Alt Empordà. La posada en marxa del pla acumula dos anys de retard i, a més, inicialment havia d'entrar en funcionament a les dues comarques esmentades de manera simultània.

L'AECC va fer aquesta proposta en la presentació de la campanya de conscienciació de la població que es durà a terme a les comarques en col·laboració amb la Diputació de Girona i la Xarxa de Mercats Municipals de Girona. La diputada d'Acció Social de la Diputació de Girona, Imma Colom, atribueix a un problema organitzatiu més que no pas econòmic que hores d'ara no s'hagi iniciat el programa a la demarcació. La prova utilitzada en el cribratge té un preu de 2 euros, mentre que el tractament mèdic d'una persona amb càncer de còlon té un cost de 27.000 euros, segons va subratllar la psicòloga de l'AECC Pepi Soto.

Campanya als mercats
Des d'avui i fins dissabte, els mercats municipals de Girona, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Roses, Palafrugell, Olot, Salt, Lloret de Mar, Portbou i Blanes participaran en la campanya informativa i de conscienciació sobre la necessitat de menjar fruita i verdura fresca per prevenir el càncer de còlon. Les bicicletes de la Girocleta porten incorporats aquests dies uns missatges també de caràcter preventiu.

Cada any es diagnostiquen 400 casos nous
Segons dades de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), el càncer de còlon és la primera tipologia de càncer amb incidència en l'home i la dona, amb 401 nous casos cada any. A causa del diagnòstic, sovint, tardà de la malaltia, un 47% dels diagnosticats moren. La supervivència dels afectats podria augmentar fins al 90% si el tumor es detectés de manera precoç.

Núria Astorch
28/03/2012