dimarts, 26 de gener del 2016

Les urgències del Trueta creen una unitat per tractar intoxicats

Bolets verinosos, drogues, alcohol i fàrmacs són les principals causes de les consultes urgents per aquest motiu

El servei d'urgències de l'hospital Josep Trueta de Girona ha creat una unitat específica d'atenció i tractament als pacients intoxicats. El nou servei es posarà en marxa l'1 de febrer i també donarà cobertura als casos que arriben a urgències a l'hospital Santa Caterina de Salt (Gironès). L'objectiu de la nova unitat de toxicologia és millorar la qualitat assistencial als pacients amb una atenció més experta. Per això, dos professionals s'han format específicament en aquest camp i han treballat en la creació de protocols conjunts i d'una farmaciola d'antídots compartida per aconseguir reduir el temps d'estada dels pacients intoxicats a urgències.

Entre el juny de 2014 i el maig de 2015 les urgències del Trueta han atès 438 pacients per intoxicació, abús de substàncies o emmetzinament. D'aquests, un 44% havien patit una intoxicació per fàrmacs, un 26% per alcohol i un 16% per drogues. De la resta, un 5% van ingressar per ingesta de bolets verinosos i, en percentatges menors, per inhalació de gasos, productes domèstics i intoxicacions alimentàries. La major part dels pacients intoxicats, 266 (el 60%), van rebre l'alta després de l'atenció a urgències; al 20% els van derivar a un altre centre hospitalari i el 12% va quedar ingressat a planta o la UCI del Trueta.

Només en dos casos (0,45%), els pacients van morir a urgències a causa d'una intoxicació per bolets i d'una per fàrmacs.Les dades es desprenen de l'estudi coordinat per la doctora Àngels Gispert, adjunta del servei d'urgències del Trueta. L'estudi també conclou que el temps mitjà d'estada a urgències dels pacients intoxicats és de 10,6 hores, mentre que els que han necessitat un ingrés hospitalari posterior a l'atenció urgent han tingut, de mitjana, una estada de sis dies a l'hospital.

Consultes externes fa el seguiment posterior dels pacients. La nova unitat de toxicologia requereix una gran coordinació entre els serveis d'urgències i farmàcia dels dos hospitals, així com del laboratori clínic territorial. Es calcula que cada any a l'estat espanyol s'intoxiquen unes 100.000 persones, i que un 10% d'aquests casos seran greus o, fins i tot, mortals. La primera atenció es fa gairebé sempre a urgències, que necessita màxima coordinació amb farmàcia (que aporta els antídots) i laboratori (en els casos que calgui una analítica per determinar la causa de la intoxicació).

ACN
26/01/2016