dijous, 8 de maig del 2014

La pobresa infantil es cola en el dia a dia dels pediatres

Fa temps que han deixat de ser casos aïllats. La majoria de pediatres de la sanitat pública atenen cada dia nens de famílies amb greus dificultats econòmiques. Sovint són les mateixes famílies que fins no fa gaire no sabien què era l'atur, apuntaven els fills a extraescolars i marxaven fora de vacances. Segons un estudi sobre salut i condicions de treball dels pediatres de l'Estat espanyol, presentat fa uns dies al Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), el 60% d'aquests professionals consideren que la greu situació econòmica que pateixen molts dels seus pacients, sumada a les retallades que s'han aplicat als serveis sanitaris i a l'empitjorament de les condicions laborals dels metges està alterant, i molt, la seva pràctica diària.

L'estudi que ha dut a terme la fundació Galatea (entitat creada pel COMB amb l'objectiu de promoure la salut entre els professionals sanitaris) situa en una quarta part la quantitat de pacients atesos que viuen en famílies que passen per greus problemes econòmics, segons afirmen els pediatres. “Aquesta situació requereix un esforç més gran del pediatre per comunicar-se amb les famílies, per detectar casos límit i per reconduir la seva tasca de promoció de la salut”, conclou l'estudi dirigit per la sociòloga Lucía Baranda.

“Les famílies es troben amb moltes dificultats. I això ha fet que perdin capacitat de reacció davant dels problemes”, afirma el doctor Manel Enrubia, president de la secció d'atenció primària de la Societat Catalana de Pediatria. “Hem fet marxa enrere en molts aspectes que ja teníem més o menys solucionats”, assegura aquest especialista. “Algunes famílies que podien anar tirant amb ajuts ja no els tenen, i els que tenien feina també l'han perdut o han de treballar moltes més hores per poder subsistir”, denuncia.

“Les revisions dels infants es fan cada dos anys i sovint constatem que en tan poc temps les condicions de vida d'una mateixa família han empitjorat força”, es lamenta Enrubia. La pobresa implica dificultats per mantenir hàbits de vida saludables en el nen, ja que les famílies no poden garantir un lleure actiu o una nutrició equilibrada, per exemple. Però els problemes econòmics també instauren una “dinàmica estressant” en el si familiar que, segons Enrubia, es tradueix en un augment de problemes de salut mental que afecten pares i fills. “Hi ha molts infants i adolescents que passen moltes hores sols perquè els seus pares han de treballar tot el dia”, alerta.

Malgrat les dificultats familiars i les retallades pressupostàries, els pediatres estan convençuts que podrien millorar força l'atenció als infants si disposessin de més capacitat de decisió i d'organització de la pròpia feina. El doctor Enrubia destaca que la presència de pediatres en llocs de comandament a l'atenció primària és gairebé nul·la i assegura que això dificulta la coordinació amb els metges de família i amb els hospitals.

Una especialitat amb moltes dones joves
La pediatria és una de les especialitats mèdiques més feminitzades: un 59% són dones. Però les pediatres accedeixen a menys càrrecs de comandament i opten més per ser assalariades.

Menys mediadors per a les famílies immigrades
Un 26% dels pediatres manifesta que té seriosos problemes per comunicar-se amb famílies procedents d'altres cultures. Cada cop hi ha menys mediadors i sovint els propis nens fan d'intèrprets.

Professionals sota pressió psicològica
L'estudi constata que els pediatres, com la resta de metges, tenen un elevat risc de patir problemes de salut mental. La càrrega assistencial o l'escàs poder de decisió hi tenen molt a veure.

La crisi fa perdre pacients a la consulta privada
Si l'empobriment de les famílies es tradueix en més problemes de salut a les consultes de la sanitat pública, a la privada, a més, implica una pèrdua de clients que ja no poden pagar aquest servei.

Internet complica la vida als professionals
El 85% dels pediatres consideren que les consultes que fan els pares a Internet perjudiquen la seva feina. Els pediatres, sobretot els més joves, creuen que Internet crea més dubtes entre els pares.

Marta Ciércoles
04/05/14