divendres, 24 de maig del 2013

La llista d'espera cardíaca mobilitza els metges

L'ICS assegura que hi ha un pla de xoc de marxa

Les llistes d'espera de cirurgia cardiaca -substitució de les i ponts coronaris, sobretot- creixen massa. Això ho reconeixen els cirurgians dels grans hospitals de l'Institut Català de la Salut i el propi ICS. Però els cirurgians han comunicat la seva inquietud al coneetiu medic en una macroassemblea celebrada dimecres en el Col.legi de Metges de Barcelona, on al voltant de 150 facultatius van debatre sobre l'impacte de les retallades al seu exercici professional.

Els cirurgians asseguren que estan operant pacients que es van apuntar a la llista el gener del 2012, molts més mesos dels que publiquen les estadístiques oficials de llistes d'espera. L'ICS explicaque el temps despera és una mitjana, no el màxim que un pacient de de la llista ha estat fins a operar-se. Les xifres facilitades per l'ICS indiquen un temps d'espera medi de 7 mesos a Bellvitge i 5,8 mesos a Vall d'Hebron. "I ens preocupa, perquè creix molt el nombre de pacients en espera, no sol el temps. Per això estem treballant amb els cirurgians un pla de xoc i estem augmentant l'activitat quirúrgica. Al gener i febrer d'aquest any s'ha operat un 1O% més de pacients que als mateixos mesos de l'any passat", assegura Jaume Benavent, responsable d'Afers Assistencials del Institut Català de la Salut.

L'objectiu, explica l'ICS, és posar les llistes d'espera "en magnituds raonables. I per això s'augmenta l'activitat de quiròfans de tarda "i, si fos necessari, es contractaran més cirurgians, com immediatament passarà a Vall d'Hebron". Des de l'assemblea de metges, segons expliquen els seus representants sindicals, es percep una enorme ansietat pel punt crític en qué creuen que es troben. Tot i que els metges directament afectats han declinat explicar la situació a aquest diari, els seus representants sindicals expliquen que s'enfronten a agreujaments de l'estat dels seus pacients, a pèrdues de qualitat de vida importants i a l'amenaça permanent que algun pugui morir mentre espera. La idea es rebutja des de l'ICS: "Podran estar patint esperes excessives, però tots estan controlats", respon Benavent.

Segons les dades oficials de l'ICS, l'any passat es van dur a terme 1.439 intervencions de cirurgia major, un 4% més que el 2011. A Bellvitge hi ha actualment 262 pacients en espera i a Vall d'Hebron, 219. Les xifres que va donar a conéixer el sindicat mèdic, curiosament, són molt semblants. 


Eugeni Gay, en el patronat de Sant Pau
L'ex-vicepresident del Tribunal Constitucional Eugeni Gay entrarà a formar part de la Molt Il.lustre Administració, la MIA, de Ia fundació patrimonial de Sant Pau per part de l'Església. Aquest òrgan està format per dos membres de la Generalitat, des de l'Ajuntament i dos de l'arxidiòcesi. L'entrada de l'expert jurista a l'òrgan rector de la fundació coincideix amb la conflictivitat legal en la qual és immers Sant Pau. 


Ana Macpherson
17/05/13
La Vanguardia