dissabte, 12 d’octubre del 2013

La UE premia el coratge de la Malala i la seva lluita per l’educació infantil


“Qui és la Malala?, va preguntar fa un any un home en pujar a una camioneta que fa d’autobús escolar a Mingora, la capital de la vall pakistanesa del Swat. Avui, el món sencer sap qui és aquella nena defensora del dret de les dones a l’educació, a la qual els talibans van provar de callar per sempre disparant-li diversos trets al cap i al coll.

Als seus 16 anys, Malala Yousafzai es va convertir ahir en la persona més jove en rebre el premi Sàkharov a la Llibertat de Consciència que des de fa 25 anys concedeix el Parlament Europeu. La institució reconeix així “la força increïble d’aquesta noia. La Malala defensa amb valentia el dret de tots els nens a rebre una educació justa. Aquest dret es nega sovint a les nenes”, va destacar Martin Schulz, president del Parlament, ahir a Estrasburg.

L’activista pakistanesa optava al premi a proposta dels conservadors, socialistes i liberals, de manera que es va imposar sense dificultats sobre els candidats més polèmics presentats pels Verds i Esquerra Unida Europea (l’exempleat de la CIA Edward Snowden i tres dissidents bielorussos). En tot just un any, la Malala s’ha convertit –fora del seu país– en un símbol de la lluita per l’educació infantil. És, a més, favorita al premi Nobel de la Pau que es decideix avui.

La jove pakistanesa resideix actualment al Regne Unit. Es va recuperar de les ferides en un hospital públic britànic després que la cadena de televisió BBC se n’adonés que la nena atacada aquell matí del nou d’octubre era la mateixa que un temps enrere havia escrit –més ben dit, dictat per telèfon– un blog on narrava les seves pors i dificultats per accedir com a nena a un dret tan bàsic com l’educació a la vall del Swat, un territori recuperat pels talibans en una violenta campanya que va acabar amb el tancament de moltes escoles en el 2009.

Ja abans, la Malala s’havia mostrat compromesa amb el problema. “Va fer el seu primer discurs el setembre del 2008 sota el títol Com s’atreveixen els talibans a arrabassar-me el meu dret a l’educació?”, va destacar ahir el Parlament Europeu. La nena escrivia el blog per al servei en urdú de la BBC –després es va traduir a l’anglès– sota pseudònim (Gul Makai, una heroïna del folklore pakistanès). Però el seu pare, conegut a la regió per la seva eloqüència i activisme, no va ser tan discret.

Mestre de l’escola on estudiava la Malala (a falta d’altres voluntaris, ell va oferir a la BBC que la seva filla escrigués el blog), Ziauddin Yousafzai va anar amb la seva filla a fer diversos discursos en defensa de l’educació al Pakistan, que van tenir ressò en la premsa local. Tots dos van intervenir també en un documental internacional.

Yousafzai sabia que la fama i el seu activisme podien tenir conseqüències. “Vam parlar moltes vegades de la mort i el martiri”, va declarar fa un any a la revista Time Adam Ellick, el periodista autor del documental en què apareix la Malala. Però “totes aquestes converses eren sobre ell estant en el punt de mira (dels talibans), no la Malala”.

Quatre mesos després del tiroteig i d’haver estat entre la vida i la mort, la jove va tornar a la càrrega i va anunciar una campanya global per l’educació infantil i en especial femenina. L’eina seria el Fons Malala, tot just acabat de crear .

Llavors va tornar a l’escola, però ara al Regne Unit. El passat mes de juliol, amb 16 anys acabats de fer, va intervenir en una sessió especial de les Nacions Unides sobre educació infantil. Els talibans continuen colpejant, però la Malala promet no deixar d’alçar la veu.


Beatriz Navarro
11/10/13
La Vanguardia