dimecres, 23 de novembre del 2011

La soledat fa emmalaltir una de cada cinc persones grans

Amics de la Gent Gran alerta que l'aïllament apuja el risc de mortalitat.

Reclama solucions a l'administració.

 Amics de la Gent Gran a les administracions respostes
flexibles per solucionar les necessitats de les persones grans
Foto: J. RAMOS.


El 24% de persones grans a Catalunya tenen sensació de soledat, mentre que a Suècia el percentatge no supera el 10%. Aquesta soledat i aïllament acostuma a tenir un impacte sobre la salut psíquica i física, fins al punt que pot arribar a significar un major risc de mortalitat, segons va explicar ahir la directora del Laboratori de Neurociència Social de la Universitat de Chicago, Louis Hawkley, en una jornada organitzada per la Fundació Amics de la Gent Gran a la Pedrera, de Barcelona.
A la jornada es va analitzar el creixent aïllament social dels avis des de diferents punts de vista i entre les conclusions destaca la reclamació a les administracions públiques de polítiques i mesures per evitar-ho. A Catalunya, es calcula que unes 150.000 persones se senten soles.

LA XIFRA

50 
 
per cent d'avis cuiden els néts cada dia. 
Alguns se senten “angoixats” perquè han d'assumir massa responsabilitat.


Els percentatges s'extreuen d'enquestes oficials sobre les condicions de vida, però Mercè Mas, membre del Consell de la Gent Gran de Catalunya i del Patronat d'Amics de la Gent Gran, va subratllar que hi ha persones grans que viuen soles i tenen una vida perfectament normalitzada, mentre que altres es poden sentir aïllades tot i viure en família. Un estudi elaborat a França demostra que la sensació de soledat es fa evident durant l'adolescència i té el punt àlgid a partir dels 80 anys. “La lluita contra l'aïllament ha de tenir tres eixos: l'autonomia personal, la igualtat d'oportunitats i la diversitat, perquè cada cas exigeix un tipus d'acompanyament diferent per trobar una bona solució”, conclou Mas.

Sònia Pau
23/11/2011