dijous, 23 d’octubre del 2014

El banc de llet materna de Catalunya necessita donants

Crida a la solidaritat

Alerta que les reserves a penes duraran una setmana per un augment de nadons prematurs durant l'últim any

Tractament de llet materna humana al Banc de Llet Materna de Catalunya (BLMC)
El banc de llet materna de Catalunya ha fet aquest dijous una crida urgent per obtenir donacions perquè les seves reserves a penes duraran una setmana i necessita més llet perquè el nombre de nadons prematurs que necessiten llet materna de banc ha crescut un 40% durant l'últim any.

Segons ha informat el banc de llet, que depèn del Banc de Sang i Teixits, encara que aquest any hi ha hagut 321 mares donants, en fa falta un 50% més per poder alimentar tots els nadons, sobretot perquè els neonatòlegs cada vegada utilizen més llet materna de banc pels beneficis que aporta al bebè prematur.

Un total de 361 nadons prematurs extrems s'han alimentat amb llet materna de mares donants durant els nou primers mesos d'aquest any, xifra que suposa un 36% més que en el mateix període de l'any passat.

Les donacions de llet, en canvi, no han crescut al mateix ritme i per això només hi ha reserves de llet materna per a una setmana de consum, una quantitat que fa perillar el subministrament a les unitats de neonatologia dels hospitals catalans, ha advertit el Banc de Llet.

Actualment, utilitzen llet materna de banc les 11 ucis de neonatologia dels hospitals de la Vall d'Hebron, Sant Joan de Déu, Sant Pau, Dexeus, Josep Trueta de Girona, Arnau de Vilanova de Lleida, Hospital del Mar, Hospital de Barcelona, Joan XXIII de Tarragona, Germans Trias i Pujol de Badalona i l'Hospital General de Catalunya.

Ja hi ha un miler de dones que han estat donants de llet materna a Catalunya des que es va posar en marxa el banc de llet, el 2011, i al llarg d'aquest any, 321 dones s'han sumat a la donació (244 a Barcelona, 21 a Tarragona, 18 a Lleida i 38 a Girona), un 80% més que en el mateix període de l'any passat.

Una mare dóna un mitjana de tres litres durant un període d'uns quatre mesos, encara que n'hi ha que arriben a donar-ne més de 60 litres en un sol mes.

El Banc de Llet ha convidat a consultar la seva pàgina de Facebook (facebook.com/bancdellet) on les donants comparteixen la seva experiència i animen altres mares a ser donants.

Pot ser donant de llet qualsevol mare després del part, quan estan en situació de lactància del propi fill o filla i quan tenen prou llet i no tenen cap causa d'exclusió mèdica.


EFE
23/10/14