dilluns, 6 de maig del 2013

El cervell allotja el programari que condiciona l'envelliment

ALEXEI KONDRATEV
Sempre s'ha dit que les persones amb una ment jove es mantenen joves. Ara un estudi publicat a Nature porta a l'extrem aquesta afirmació. Segons una recerca feta amb ratolins, un petit nucli de neurones del cervell, l'hipotàlem, controla els processos d'envelliment que determinen quant de temps viurem. Els resultats obren una nova via per entendre i tractar malalties relacionades amb l'edat.

De fet, els investigadors de l'Albert Einstein College of Medicine, a Nova York, han aconseguit allargar en un 20% la vida dels ratolins en els quals han intervingut en l'engranatge bioquímic en què s'allotja l'hipotàlem. Aquest centre de control pot presentar diferències entre espècies diferents, un fet que explicaria per què un ratolí o una persona viuen més o menys o assoleixen la maduresa reproductiva en edats diferents.

Estudiar la inflamació

Els investigadors nord-americans han centrat la seva recerca en l'estudi de la inflamació, un procés que altera el sistema immunitari de tal manera que acaba ocasionant problemes com ara la síndrome metabòlica, caracteritzada per la hipertensió, l'excés de pes, el colesterol i el sucre. En el seu treball han caracteritzat unes proteïnes, el factor kB (NF-kB), com a via de senyalització nuclear. La inflamació augmenta la presència d'aquesta proteïna que accelera l'envelliment. Quan van bloquejar l'activitat del factor kB van aconseguir frenar l'envelliment i, per tant, van allargar la vida dels ratolins.
A més, l'activació d'aquesta ruta dóna com a resultat una disminució dels nivells de la substància química que intervé en la producció d'una hormona, la gonadotropina (GnRH), i que condueix a una disminució de la generació de neurones. Els autors demostren que l'administració de GnRH pot augmentar la neurogènesi, és a dir, la producció de neurones, en el cervell del ratolí adult i frenar el progrés del procés d'envelliment.

M.L.F.
05/05/13
Ara.cat