divendres, 20 de setembre del 2013

Els esplais educaran perquè no es llenci menjar a la brossa

La Fundació Catalana de l'Esplai reforça activitats en centres i menjadors escolars per promoure el consum conscient i sostenible
Més de 19.000 infants i joves es vincularan aquest curs a l'entitat

Els curs dels esplais de la Fundació Catalana de l'Esplai es va obrir ahir al Prat de Llobregat amb un acte que va aplegar més de 200 monitors. Foto: El Punt Avui
Promoure el consum conscient i sostenible és l'eix bàsic de la proposta educativa que la Fundació Catalana de l'Esplai posarà en marxa als seus centres de lleure i als menjadors escolars en els propers dos cursos. Així ho van explicar ahir els responsables de l'entitat en la trobada anual de monitores i monitors –se n'hi van aplegar més de dos-cents–, en un acte celebrat al Prat de Llobregat.

“El consum sostenible és una temàtica que té moltes implicacions: la salut, el medi ambient, els residus, els diners i els drets dels consumidors. De fet, té a veure amb l'estil de vida, i ens plategem trencar el miratge que qui més té és més feliç”, va explicar el responsable de l'àrea d'esplais de la fundació, Carles Xifra. Una de les accions de força serà la campanya Cap menjar a la brossa, que sensibilitzarà els infants i les famílies per reduir el malbaratament alimentari. Xifra explica que es muntaran concursos de receptes per aprofitar el menjar que ha sobrat d'altres àpats i es faran activitats i tallers sobre bones pràctiques per conservar millor els aliments a casa, així com raonaments sobre els avantatges de consumir productes frescos de temporada.

“Hem de pensar –indica el responsable de l'àrea d'esplais– que un terç dels aliments que es produeixen al món acaben llençats i, alhora, ens trobem en una situació de dramàtica pobresa.” Fer que infants i famílies vinculats a la fundació assumeixin uns hàbits de compra, conservació i reaprofitament d'aliments que eviti el malbaratament és un dels objectius, però també s'anirà més enllà, perquè es buscarà que la campanya de sensibilització arribi a molta més gent gràcies a les xarxes socials.

A la proposta educativa se li ha posat el nom B612, el nom de l'asteroide on se situa l'acció d'El petit príncep, per convidar a llegir o rellegir l'obra d'Antoine de Saint-Exupéry, que celebra els 70 anys de la seva publicació. Pel que fa a destinataris, la Fundació Catalana de l'Esplai atendrà 14.000 nens i joves als esplais i 5.000 alumnes en menjadors escolars.

L'entitat valora positivament les activitats d'estiu, amb 39.714 participants –un 20% més que l'estiu passat–. Es van atorgar 3.156 beques, mentre que l'estiu anterior havien estat 1.409. A més, s'han lliurat 500 beques de material per anar de colònies, gràcies a la campanya amb l'empresa Wala. Xifra va advertir que reduint les beques menys alumnes poden optar pel menjador escolar, que els assegura una alimentació equilibrada i variada.

LES XIFRES
19.000
infants i joves
participaran aquest curs en els esplais o dinaran als menjadors escolars de la Fundació Catalana de l'Esplai.

39.714
participants
han tingut les activitats d'estiu de la fundació, que representa un 20% d'assistents més respecte als de l'any passat.
 
Sònia Pau
15/09/13
El Punt Avui