dissabte, 14 de març del 2015

Arrels busca 60 voluntaris per acompanyar les persones sense sostre

La fundació del Raval obrirà un pis “sense normes” i vol arribar a les persones de tota la ciutat que dormen al carrer

Arrels té ara 35 voluntaris que cada setmana contacten amb persones que viuen al carrer

L’Ignasi i la Teresa són dos voluntaris de llarga trajectòria. Fa anys que recorren Barcelona per mantenir el contacte amb les persones que viuen al carrer. Els pregunten com estan, si necessiten alguna cosa i els fan companyia. La Fundació Arrels busca 30 persones com ells, disposades a dedicar tres o quatre hores a la setmana a visitar els ciutadans que s’han quedat sense sostre. També necessiten 30 voluntaris més per fer tasques de consergeria a la residència Pere Barnés, on cada nit dormen 30 indigents.

Foto per: Laura Guerrero
L’Ignasi i la Teresa, dos voluntaris d’Arrels, xerrant amb una persona sense sostre
Actualment, la Fundació Arrels té 340 voluntaris, dels quals 35 formen part de l’equip de carrer. El 2014 van contactar amb 611 persones. “Volem arribar a més districtes, a tota la ciutat, actualment som a Ciutat Vella, l’Eixample, Gràcia, Sants-Montjuïc i Sant Martí. Necessitem voluntaris que es puguin comprometre a mitjà o llarg termini; és una feina lenta i requereix paciència i dedicació”, explica Miquel Julià, coordinador de l’equip de carrer. Arrels busca persones més grans de 25 anys, amb flexibilitat horària. “El perfil ideal és el del prejubilat. Ara la mitjana de permanència dels voluntaris és d’uns vuit anys”, afegeix Julià. Els seleccionats hauran de passar un període de formació de sis mesos durant els quals acompanyaran voluntaris veterans en les seves rutes per la ciutat.

La parella integrada per l’Ignasi i la Teresa atén vells coneguts i altres persones que han acabat al carrer fa poc. Hi xerren, els pregunten si necessiten res, si es volen acostar al centre d’Arrels del Raval per dutxar-se o prendre un cafè... “El que pretenem és donar-los suport, crear-hi vincles, que tinguin algú a qui aferrar-se. Hi som per quan ho necessitin, però no pretenem ajudar qui no ho vol”, precisa Julià.

El 2014 quinze van aconseguir sostre en algun dels allotjaments gestionats per Arrels. “Però són xifres enganyoses, ja que n’hi ha d’altres que van tornar al carrer”, indica Julià.

Arrels també busca 30 ciutadans més per a la residència Pere Barnés, on viuen 30 persones sense casa i amb una salut fràgil. En aquest cas es demana que comparteixin una estona amb els residents després del sopar i que s’ocupin de la consergeria, entre les 21.15 h i les 7.30 h de l’endemà.

Una nova iniciativa que Arrels vol posar en pràctica pròximament és el “pis de carrer”. Un habitatge sense regles per a les persones que no han pogut conviure amb d’altres en pisos o en residències. És l’últim intent perquè dormin a cobert. En aquest immoble de Ciutat Vella, cedit per l’Ajuntament, no s’obligarà els seus ocupants a seguir les normes imposades en altres allotjaments: dutxar-se, no consumir alcohol... La prioritat és que tinguin un sostre.

Rosa Ma Bosch
12/03/2015
La Vanguardia