dijous, 25 de juliol del 2013

El 10% de les lesions medul·lars ja són degudes a esports de risc

Baixa el nombre de trencaments per accidents de trànsit
Un lesionat medul.lar fa xerrada a estudiants de Viladecans. Joan Cortadellas
Les lesions medul·lars afecten cada any a Catalunya 150 persones, la majoria afectades per traumatismes causats per accidents de trànsit, caigudes i, cada vegada més, sinistres durant la pràctica d'esports de risc, segons s'ha donat a conèixer en el III Congrés de Reparació de la Medul·la Espinal que se celebra aquest divendres a l'Hospitalet de Llobregat. Segons un estudi recent de la Federació Nacional Aspaym (Associació Lesionats Medul·lars i Grans Discapacitats Físics) el 10% de les lesions medul·lars traumàtiques ja són degudes a accidents esportius.

"Cada setmana hi ha dues o tres persones que pateixen una lesió medul·lar a Catalunya", ha explicat Frederic Crespo, president de la Fundació Step by Step, organitzador d'aquest congrés, que ha estat inaugurat pel conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, i per l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín.

Les lesions medul·lars poden tenir una causa mèdica com ara tumors o infeccions, o una causa traumàtica, com accidents de trànsit, laborals, esportius, caigudes i capbussades. Les causes traumàtiques són les més freqüents i, fins fa uns anys, la majoria eren per accident de trànsit "però ara s'ha reduït molt l'impacte del cotxe perquè els vehicles són més segurs i la gent és més conscient; en canvi, han augmentat bastant les lesions per esports de risc", ha explicat Crespo.

El Congrés Internacional de Reparació de la Medul·la Espinal reuneix els principals experts en aquest camp que donaran a conèixer els avenços en la recerca biomèdica per a la cura de la lesió medul·lar. Segons Crespo, els investigadors "han arribat a la conclusió que les cèl·lules mare no seran la solució única, sinó que haurà d'anar acompanyada de la nanotecnologia i dels fàrmacs".

EUROPA PRESS