divendres, 6 de juliol del 2012

L'atenció psicosocial a pacients terminals millora la manera com perceben la seva vida

L'atenció psicosocial a pacients terminals i als seus familiars millora la manera com perceben la seva vida, en reduir la seva ansietat i malestar així com millorar el seu estat d'ànim, segons es posa de manifest en l'informe sobre l'Impacte del Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de l'Obra Social ' La Caixa ' a Madrid. 

L'objectiu és, segons el parer del director general de la Fundació La Caixa, Jaume Lanaspa, "complementar les cures pal·liatives" d'aquest tipus de pacients amb una atenció integral, composta de suport espiritual i psicològic, perquè la persona pugui "sentir-se en pau ". 

Segons estadístiques recents, 150.000 persones de les 380.000 que moren anualment precisen de cures pal·liatives. Fins ara, des que es va posar en marxa aquest programa el 2009, 30.926 pacients i 48.420 familiars s'han beneficiat d'aquesta atenció integral. 

No obstant això, Lanaspa ha explicat que, durant aquest any, el 8 per cent de les persones que necessiten aquesta assistència (unes 12.000) formaran part d'aquest programa. "Es tracta d'un percentatge estimulant", ha declarat. Més, el director general de la Fundació La Caixa ha assegurat que aquest fet "permet pensar en un horitzó en el qual previsiblement podran aconseguir-se la integritat d'aquestes persones" dins de l'atenció completa. 

Per realitzar l'estudi, s'han observat a 1.109 pacients en situació de malaltia avançada terminal ja 4.945 familiars, que van ser atesos per 144 equips d'atenció psicosocial de l'Obra Social 'la Caixa' entre l'1 d'abril i el 15 setembre 2011. De tots ells, en el 81,3 per cent dels casos, el pacient patia càncer, i els tumors de pulmó (126 pacients) i els colorectals (66 pacients) els més freqüents en homes, i els de mama (86 pacients) i els colorectals (52 pacients) en dones. 

En els casos amb una patologia principal no oncològica, la més freqüent en dones és la pluripatologia geriàtrica (27 pacients) i, en homes, la insuficiència cardíaca (16 pacients). En relació amb el motiu principal de la consulta a l'equip d'atenció psicosocial, en el 30,37 per cent dels casos venien motivats per una simptomatologia ansiosa. 

Pacients de gairebé 70 anys 
Les dades recollides han permès dibuixar el perfil d'un pacient, que té com a mitjana 69,4 anys -el pacient més jove observat tenia 11 anys i el més major, 98-. Per sexes, el 53 per cent són homes i el 47 són dones, si bé el percentatge de dones de més 59 anys és del 27,9 per cent, davant el d'homes d'aquestes edats que suposa el 18,1. 

Quant a l'estat civil dels pacients, la majoria estan casats (60,6%), encara que entre les dones el percentatge de vídues (34,2%) és més gran que entre els homes (10,1%). En l'informe també es fa esment al grau de relació dels familiars a càrrec de la cura dels pacients amb malalties avançades. Dels 4.945 familiars, el vincle principal és el constituït per la parella, en el 46,3 per cent dels casos, enfront del dels fills, que suposa el 37,8 per cent. 

Per la seva banda, el director científic del programa per a l'Atenció de Persones amb Malalties Avançades de l'Obra Social 'La Caixa', el doctor Xavier Gómez Batista, ha reconegut que, des de fa alguns anys, l'atenció psicosocial -que ja s'havia desenvolupat però no prou -així com les cures pal·liatives a persones amb malalties cròniques eren els dos grans reptes que tenien fixats el sistema nacional de salut (SNS). De la mateixa manera, ha assenyalat que aquest programa posa les "necessitats essencials" del pacient en un eix central i ha valorat positivament la col·laboració publicoprivada que s'ha realitzat en aquest cas. 

En general, les causes més freqüents de mort per malaltia avançada terminal són el càncer i les malalties neurològiques progressives d'alta o baixa prevalença (25 per cent en cada un dels casos) i també les insuficiències orgàniques. En el Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de l'Obra Social 'la Caixa', que forma part de l'Estratègia en Cures Pal·liatives del SNS, des de la seva posada en marxa el 2009, han participat 29 equips d'atenció psicosocial formats per 144 professionals multidisciplinaris -psicòlegs, treballadors socials, infermers, metges i sacerdots- que desenvolupen la seva tasca en 57 hospitals o centres sanitaris i 50 equips d'atenció domiciliària. 

Per incloure a un o altre pacient en aquest programa, es fa una valoració de la situació psicològica de la persona i dels seus familiars i es té en compte els seus recursos econòmics i el seu context social. Després d'això, els participants emplenen un qüestionari obert en el que indiquen les seves necessitats que són, en la mesura del possible, contestades pels professionals. 

27/06/2012