diumenge, 17 de juny del 2012

Familiars de malalts de càncer podran dormir i dutxar-se gratis en hotels propers als hospitals Trueta i Santa Caterina


L' associació Catalunya contra el Càncer (AECC) engega a Girona el programa 'Espai respir'. Els familiars de malalts de càncer que rebin tractament als hospitals Josep Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt (Gironès) podran dormir i dutxar-se gratis en quatre hotels propers als centres sanitaris. La iniciativa, batejada com a 'Espai respir', es va engegar la setmana passada i neix gràcies a la implicació dels hotels Costabella, Holiday Inn, Ibis i Sidorme, que posen una cinquantena d'habitacions a disposició de l'associació Catalunya contra el Càncer. La presidenta de l'entitat a Girona, Pilar Cort, ressalta que el programa vol, juntament amb l'assessorament psicològic, "millorar la qualitat de vida" dels familiars dels malalts, i suplir la manca de pisos assistits a la ciutat. 

Davant la impossibilitat -per manca de recursos- de muntar un pis assistit a Girona, l'entitat Catalunya contra el Càncer ha sumat esforços amb quatre hotels propers als hospitals Josep Trueta i Santa Caterina. La iniciativa, batejada com a 'Espai respir', permetrà als familiars dels malalts de càncer poder dormir i dutxar-se gratis en aquests establiments. 

En concret, els hotels Costabella, Ibis, Holiday Inn Express i Sidorme posaran a disposició de l'entitat una cinquantena d'habitacions. La presidenta de Catalunya contra el Càncer a Girona, Pilar Cort, explica que aquest servei, que s'oferirà en paral·lel a l'assessorament psicològic, té un clar objectiu: "Millorar la qualitat de vida dels familiars i disminuir les conseqüències emocionals de l'hospitalització". 

Cort explica, la crisi econòmica ha estat una dificultat afegida per a moltes famílies de malalts oncològics i, per aquest motiu, l'entitat i els hotels han volgut posar el seu gra de sorra per ajudar-los. Per poder descansar o dutxar-se en un dels hotels, els familiars hauran de viure a més de 20 quilòmetres de Girona o bé passar per dificultats econòmiques. 

Desangoixar les famílies 
"El que volem és desangoixar les famílies i potenciar la seva unitat en uns moments difícils", explica Cort. L'allotjament es gestionarà a través de les assistents socials i les coordinadores que Catalunya contra el Càncer té tant a l'hospital Trueta com al Santa Caterina i, com precisa la presidenta, serà un procés "àgil". 

Per exemplificar-ho, Cort explica una situació amb què es van trobar la setmana passada, moment en què es va engegar el servei. "Ens vam trobar amb un pacient a qui van derivar des del Trueta fins al Santa Caterina; el seu familiar ens havia sol·licitat el servei i, des de l'entitat, vam gestionar la reserva d'un hotel a un altre", ha precisat la presidenta. 

Per engegar el programa 'Espai respir', els representants dels quatre hotels i l'associació han signat aquest dilluns un conveni, que té vigència fins al juny de l'any vinent. El director de l'hotel Holiday Inn, Joan Carles Nieto, ha destacat que la iniciativa permet als hotels donar valor social a la seva feina, aprofitant la proximitat amb els dos hospitals. 

Arreu de l'Estat, l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) compta amb 22 pisos d'acollida. Pilar Cort ha destacat que el programa 'Espai respir' és una iniciativa "pionera" i ha dit que l'entitat ha preferit recórrer al suport privat, entre d'altres, pel context de retallades i dificultats econòmiques en què es troba immersa l'Administració. 

ACN
11/06/2012