dissabte, 8 de desembre del 2012

Pere Casaldàliga abandona per amenaces de mort casa seva, a São Félix do Araguaia

Pere Casaldàliga, en una imatge de l'any 2007
El bisbe Pere Casaldàliga, de 84 anys, s'ha vist obligat a marxar de casa, a São Félix do Araguaia, i anar-se'n a més de 1.000 quilòmetres de distància per indicació de la Policia Federal del Brasil. La fugida ha estat a causa de la intensificació els últims dies de les amenaces de mort que rep per la seva tasca durant més de 40 anys en defensa dels drets dels indis Xavantes. La productora Minoria Absoluta, que treballa en una minisèrie sobre el religiós, ha estat un dels denunciants. El fet que el Govern del Brasil hagi decidit prendre les terres als 'fazendeiros' per retornar-les als indígenes, legítims propietaris, ha agreujat el conflicte.

Pere Casaldàliga, en una imatge de l'any 2007. Minoria Absoluta ha assenyalat que l'equip de rodatge va haver de modificar el seu pla de treball. En concret, i per recomanació del Govern brasiler, l'equip va haver de travessar el bosc i fer una ruta de 48 hores de durada per evitar la zona de conflicte. Casaldàliga s'ha convertit en objectiu dels anomenats 'invasors' que fraudulentament es van apropiar de les terres dels Marâiwatsédé als Xavantes. El bisbe, de 84 anys i afectat de Parkinson, treballa des de fa anys a favor dels indígenes i dels seus drets fonamentals a la prelatura de São Félix i s'ha convertit a nivell internacional en la cara visible de la causa.

Els terratinents i els colons que van ocupar fraudulentament i amb violència les terres seran desallotjats aviat per l'ordre ministerial que des de fa 20 anys està pendent de compliment. Segons ha informat en un escrit l'Associació Araguaia amb el bisbe Casaldàliga, el prelat ha hagut d'agafar un avió escortat per la policia i ara és a casa d'un religiós amic seu, de qui s'ha ocultat la identitat i la localització per seguretat.

"Ens sentim plenament identificats amb la defensa que des de sempre ha fet el bisbe Pere i la Prelazia de Sâo Félix de la causa indígena", diu l'escrit de l'associació, que emplaça la comunitat internacional a vetllar per la seguretat de Casaldàliga i pels drets dels indis Xavantes. També a través de Twitter ha circulat el comunicat de suport del Conselho Indigenista Missionário -organisme vinculat a la Conferència Nacional de Bisbes del Brasil-, firmat per associacions i entitats vinculades amb la lluita indígena i amb els drets humans.

ACN
08/12/2012