dimecres, 10 de febrer del 2016

Un estudi mostra per primer cop com la cocaïna altera el cervell

Demostra també que els consumidors tenen dificultats en l'atribució de prioritats i la inhibició de conductes

Un estudi elaborat per l'Hospital de Sant Pau, l'Idibell i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha demostrat per primera vegada que els consumidors de cocaïna presenten alteracions en la funció i estructures del seu cervell.

Segons l'estudi, liderat pel grup d'investigació en Neuropsicofarmacologia Humana de l'Institut de Recerca Biomèdica (IIB) de Sant Pau, els consumidors de cocaïna tenen una alteració de l'equilibri funcional del cervell, que no detecta correctament les conseqüències adverses del propi comportament.

L'estudi, en què han col·laborat la Unitat de Conductes Addictives del Servei de Psiquiatria de Sant Pau, el grup de Plasticitat Cerebral de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell) i el Departament de Farmacologia i Terapèutica de la UAB, demostra també que els consumidors de cocaïna tenen dificultats en l'atribució de prioritats, la presa de decisions i la inhibició de conductes inadequades.

A l'estudi, que ha publicat la revista "Addiction Biology", els investigadors van utilitzar tres tècniques diferents de neuroimatge per ressonància magnètica per estudiar els patrons d'activació cerebral i la integritat de la matèria grisa i blanca dels consumidors de cocaïna.

Els investigadors van exposar als consumidors de cocaïna un joc d'atzar mentre mesuraven la seva activació cerebral associada a aquesta activitat i van descobrir que mostraven un estat d'hiperactivació en l'estriat ventral, una regió profunda del cervell que forma part del denominat "circuit de recompensa".

Aquest circuit és molt antic des del punt de vista evolutiu i està format per una sèrie de regions interconnectades que afavoreixen comportaments bàsics, com menjar o tenir sexe.

Durant l'estudi, els consumidors de cocaïna van mostrar majors activacions que els individus sans, tant quan els resultats obtinguts en el joc d'atzar van ser favorables (guanyar diners) com quan eren adversos (perdre diners).

"Aquesta hipersensibilitat generalitzada de l'estriat ventral es va veure acompanyada d'un perfil d'activació anòmal en l'escorça prefrontal, una regió del cervell que és una àrea molt més evolucionada i s'encarrega de la regulació de la pròpia conducta, sent capaç d'inhibir els comportaments automàtics i impulsius que afavoreix l'estriat ventral", segons l'estudi.

Els resultats van mostrar que mentre en els individus sans un resultat desfavorable en el joc d'atzar produeix una activació robusta d'aquesta àrea, en els consumidors de cocaïna segueix desactivada sense respondre a les conseqüències adverses del propi comportament.

L'estudi va trobar també diferències estructurals entre els cervells dels consumidors i dels no consumidors.

L'anàlisi del volum de la matèria grisa cerebral va trobar una hipertròfia del nucli i de l'escorça orbitofrontal, dues àrees cerebrals que pertanyen al circuit de recompensa que s'han relacionat amb els comportaments compulsius.

Entre els consumidors de cocaïna, els investigadors van descobrir que les vies de connexió cerebrals estan degradades entre les àrees que controlen processos cognitius importants com són la regulació de la pròpia conducta i l'atenció.

Aquests dèficits, segons els investigadors, poden explicar diverses manifestacions de l'addicció com la recerca compulsiva de drogues i els problemes d'autocontrol.

Els investigadors postulen que el fet que es trobi alterada no només la funció cerebral, sinó també la seva estructura, explicaria les grans dificultats experimentades pels drogodependents per abandonar el consum de drogues i l'alt nombre de recaigudes que presenten aquests pacients.

EFE
08/02/2016
Diari de Girona