dissabte, 22 d’octubre del 2011

Comunicat de Justícia i Pau davant la declaració d'ETA

Justícia i Pau, amb motiu de la declaració de “cessament definitiu de l’activitat armada” feta pública per l’organització terrorista ETA, volem donar a conèixer les nostres consideracions:

1. Expressem la nostra gran alegria per aquesta notícia històrica, que fa molt de temps que esperàvem, i que és un pas molt important i necessari per eradicar la violència política que tant sofriment ha generat.

2. Considerem que amb aquest anunci s’ha iniciat la fase decisiva d’un procés que ha de portar a l’assoliment d’una pau justa i definitiva i a la reconciliació. 

3. Instem especialment a l’actual i al futur Govern espanyol per tal que administri aquesta situació amb prudència i responsabilitat i que impulsi les mesures polítiques oportunes que facilitin la irreversibilitat del procés de pau.

4. Esperem que la voluntat expressada per ETA tingui continuïtat i es materialitzi amb el desmantellament de la seva organització i el lliurament de totes les armes que encara disposi.

5. Així mateix esperem que el nou escenari porti a determinar progressivament la situació penitenciària més adequada de les persones condemnades per la comissió d’accions terroristes i afavorir així la seva reinserció social.

6. Demanem que en el camí que ara s’inicia no s’oblidi el sofriment ni les necessitats de totes les víctimes de la violència.

7. Considerem que, en tot aquest procés, l’aportació d’un equip internacional de mediadors o assessors, amb experiència en la resolució de conflictes similars, pot ser molt constructiva.

8. Demanem també, com també hem fet en altres ocasions, a totes les institucions i partits polítics, entitats cíviques i religioses, i en general a tota la societat basca i espanyola, que s’impliquin activament, per la via del diàleg, en favor de l’assoliment d’una pau justa i definitiva, en la qual es respectin íntegrament els drets humans i el dret a la lliure determinació del poble basc.

9. Reconeixem i agraïm a totes les persones i institucions que han contribuït a fer possible aquesta nova oportunitat de pau que no s’ha de deixar perdre.

10. Finalment, volem subratllar, en línia amb el que afirma el pensament social de l’Església, que la veritable pau solament és possible mitjançant el perdó i la reconciliació, els quals sempre han de anar units a les exigències de la justícia i la veritat. Sabem que el perdó és difícil, perquè la violència sempre deixa una gran càrrega de dolor. Ara bé, el pes del passat, que no es pot oblidar, solament pot ser acceptat en presència d’un perdó recíprocament ofert i rebut: es tracta d’un recorregut llarg i difícil, però no impossible.



Justícia i Pau de Barcelona
21 d’octubre de 2011
T.933176177