dijous, 13 de febrer del 2014

Explorador sense límits

L’esquiador i corredor de muntanya Kilian Jornet, elegit aventurer de l’any de ‘National Geographic’
Foto per Seb Montaz
Kilian Jornet, en la foto ascendint el Cerví, ha estat valorat per popularitzar les curses de muntanya i pel seu Summits of my Life
NATIONAL GEOGRAPHIC: “Ha demostrat una vegada i una altra que els límits estan fets per trencar-los”
KILIAN JORNET: “Jo no corro perquè m’admirin o tenir més seguidors”, va dir ahir a Nova York

‘National Geographic’ corona l’esportista català. Les curses de muntanya s’han convertit en un fenomen que concentra cada cap de setmana multitud de persones. Des de les proves més modestes fins a les més exigents i emblemàtiques, com l’Ultra Trail del Mont Blanc, als Alps, o l’Ultra Pirineu, de 168 i 103 quilòmetres i amb desnivells positius de 9.600 i 6.300 metres, respectivament. Kilian Jornet s’ha convertit en la icona d’aquest món i, molt a contracor, en l’exemple que volen seguir aquesta legió d’aficionats que cada vegada amb més freqüència surten a la muntanya. Precisament, el seu paper en la popularització d’aquestes proves, així com els límits que ha anat vencent durant el seu projecte Summits of my Life (ascendir els principals cims del món en temps rècord), han estat determinants perquè Jornet resultés elegit aventurer de l’any per la revista National Geographic.

La publicació dels Estats Units va anunciar ahir que entre les deu candidatures finalistes –tres d’elles integrades per dues persones– havia resultat guanyadora la de Jornet, el corredor i esquiador de la Cerdanya de 26 anys. La convocatòria de National Geographic va registrar més de 75.000 vots on line, xifra rècord en la història d’aquest premi instaurat fa nou anys. L’elegit en l’última edició va ser el saltador BASE Felix Baumgartner, que el 2012 va trencar la barrera del so en precipitar-se des de 39.068 metres durant nou minuts de caiguda. També l’alpinista Edurne Pasaban, considerada la primera dona que va coronar els 14 cims de més de 8.000 metres, va aconseguir aquesta distinció el 2010.

Aquest any, Jornet competia amb la veterana Diana Nyad, que va nedar entre Cuba i Florida sense cap protecció contra els taurons; la suïssa Sarah Marquis, que va dedicar tres anys al seu viatge entre Sibèria i Austràlia caminant; l’americà Greg Long, surfista a la recerca de grans onades, o l’escalador txec Adam Oltra. Jornet va rebre ahir al matí el guardó a Nova York, durant l’emissió del programa Morning, de la cadena de televisió CBS. “Em sento molt orgullós d’aquest premi. Jo no corro perquè m’admirin o tenir més seguidors”, va subratllar Jornet, que ja de nit emprenia el vol de tornada a Europa, en concret a Tromso, a Noruega, on continuarà els entrenaments per competir a la Copa del Món d’esquí de muntanya.

National Geographic va nominar Jornet en considerar que és un personatge “que exemplifica l’esperit d’aventura en el sentit més autèntic de la paraula”. “Ha demostrat una vegada i una altra que els límits estan fets per trencar-los, i la seva llista cada vegada més llarga de reptes complerts és realment inspiradora”, segons va manifestar ahir Mary Anne Potts, editora de l’edició on line de National Geographic Adventure. 

Així ho va demostrar l’estiu passat per partida doble: al Mont Blanc (4.810 m) i al Cerví (4.476 m), cims que va coronar i va descendir en quatre hores i 57 minuts i en dues hores i 52 minuts, respectivament. Temps que mai no s’havien aconseguit. Aquest és l’objectiu del seu Summits of my Life, que prosseguirà aquest any amb el McKinley (6.186 m), a Alaska; l’Elbrus, a Rússia (5.642 m), i l’Aconcagua (6.959 m), a l’Argentina, per el 2015 intentar l’Everest d’una tirada, per una via poc freqüentada, sense oxigen embotellat i amb el mínim equip possible, fidel al seu estil minimalista. També seguirà competint en trail i skyrunning, curses per terrenys molt tècnics i de grans desnivells.


Rosa M. Bosch
13/02/14
La Vanguardia