dilluns, 26 de novembre del 2012

L'incert futur de les ONG

Les ONG no són alienes a la crisi, i per partida doble. Per una banda, tenen problemes econòmics derivats de la retallada de les subvencions i el descens de les aportacions privades, i, per una altra, registren un increment espectacular de la demanda dels seus serveis. Les entitats del Tercer Sector són un dels pilars de l'atenció a les persones amb dificultats, el futur de moltes de les quals està en perill, sobretot pel descens que es preveu en els ingressos, que pot caure fins a un 15%.

El Tercer Sector és clau en el desenvolupament social i econòmic del país, ja que d'aquest depèn en bona part que els que ara són víctimes de la crisi se'n surtin en un futur. Però els experts alerten que a les ONG els cal adaptar-se a la nova situació provocada per l'actual situació econòmica. La seva dependència de les subvencions públiques és una de les qüestions a superar, ja que el futur s'ha de basar en les aportacions privades, ja siguin d'empreses, fundacions, obres socials de caixes o donacions a títol individual. Tot i això, cal esperar que les administracions no se'n desentenguin del tot, ja que en moltes ocasions allò que fan les ONG és atendre aquelles necessitats que els poders públics, per falta de xarxa, no poden cobrir.

El futur de les entitats és incert, i és per això que es fa necessària una reconversió del sector per afrontar les noves circumstàncies, i la societat no pot ser aliena a la nova situació. Les ONG han d'evitar duplicitats i reordenar els seus serveis i, paral·lelament, ha d'augmentar el compromís dels ciutadans en el sosteniment econòmic de les entitats, que ara està molt per sota dels nostres veïns europeus.

Editorial
24/11/2012