divendres, 14 de novembre del 2014

El violent es torna tranquil i l'angoixat, serè.

Héctor Grijalva, neuròleg i doctor en Psicoteràpia
Tinc 67 anys. Vaig néixer al nord de Mèxic i visc a Aguascalientes. Estic casat amb una psicòloga i junts hem creat l'Institut Omeyocan per a la formació de psicòlegs. Sóc catedràtic a la Universitat La Concordia. Cal més equitat al món. M'agrada el cristianisme.

Al primer hospital on vaig treballar vaig observar que hi arribava un nombre considerable de persones que havien intentat suïcidar-se. Massa.

De quines edats?
De totes, però hi havia molts joves. S’iniciava la dècada dels vuitanta i vaig decidir estudiar el tema, fins i tot li vaig proposar al governador de l’estat de crear un centre de prevenció del suïcidi, i hi va estar d’acord.

Com és això?
La premsa el qüestionava perquè atribuïen el nombre de suïcidis tan alt al malestar social. De manera que l’any 2000 vam inaugurar el centre de salut mental Agua Clara, destinat a prevenir el suïcidi. Però quan vam obrir les portes va començar a venir una gran quantitat de persones amb problemes de depressió, angoixa, ansietat... i que no sabien com controlar.

I no els van tancar les portes.
Com podria ser d’una altra manera? Vaig buscar totes les tècniques i recursos possibles per ajudar aquestes persones de la manera més ràpida i efectiva i vaig topar amb la meditació, que no formava part de les estratègies terapèutiques.

Per què hi va recórrer, a la meditació?
La teràpia que duem a terme, la Gestalt, utilitza disciplines orientals; i a Mèxic, els nostres avantpassats, els asteques –un poble d’una elevada espiritualitat–, ja meditaven. Els anys d’experiència m’han servit per comprovar que la meditació és de gran ajuda per afrontar problemes psicològics.

Expliqui-m’ho.
Tothom sap que la meditació aconsegueix modificar alguns signes vitals, com ara reduir la freqüència cardíaca, atenuar el ritme respiratori, alentir el flux sanguini i elevar considerablement els llindars del dolor, el fred, la gana i la fatiga.

Tot això ja s’ha mesurat i comprovat.
...Però el que ja és més curiós és que provoca canvis profunds en la personalitat: el violent es torna tranquil i l’angoixat es torna serè, i això significa que hi ha canvis profunds a l’interior de les neurones.

Canvis en les neurones?
Sí. Les investigacions més recents, les últimes realitzades a la Universitat de Wisconsin, se centren en els canvis que la meditació produeix en els enzims, a l’interior de l’ADN. Això que nosaltres hem comprovat clínicament.

Que la personalitat es pot transformar?
Sí. Hem efectuat tallers en què es combinen la psicoteràpia Gestalt i la meditació en nens de 9 anys amb TDAH, i els nois van reduir la seva hiperactivitat i van millorar l’atenció.

Va ser un estudi clínic?
Sí, elaborat durant un any escolar a la ciutat d’Aguascalientes, amb alumnes de quart grau de primària.

Es va anar animant i va acabar portant la meditació a les presons.
Vam fer un altre estudi amb presos sentenciats a condemnes llargues, gairebé tots per delictes greus, com homicidi o narcotràfic, i que havien manifestat que volien suïcidarse. El resultat va ser excel·lent. I també el que vam obtenir amb adolescents i joves de barris violents.

Per què hi ha tanta violència al seu país?
El principal problema és la violència intrafamiliar, que s’inicia amb l’agressió a la parella, després als fills i després a tota la societat. La cadena dels fets solen ser baralles entre els cònjuges, maltractament als fills i, en conseqüència, violència a l’escola, la societat, depressió, addiccions i finalment, sovint, el suïcidi.

Caldrà un tractament social...
Estic proposant a les autoritats que la meditació es converteixi en un recurs de salut pública.

Com reaccionen aquests joves violents davant la meditació?
Eren xavals de barris molt violents que la policia ja havia detingut diverses vegades i els vam oferir la possibilitat de substituir les sancions per tallers de modificació de conducta. Vam aconseguir canvis en la seva personalitat després d’un any de feina de meditació en moviment i teràpia Gestalt.

No deu ser fàcil que la gent s’avingui a meditar.
És molt difícil, perquè tenim unes estructures legals molt rígides i la majoria de persones, tant els juristes com els presos, els joves com els adults, associen la meditació amb temes metafísics i poc convincents. Costa molt de convence’ls.

Tot i això, els resultats hi són.
Sí, i avui hi ha centenars d’investigacions absolutament solvents que demostren que la meditació redueix la por, l’estrès i l’ansietat perquè disminueix l’expressió de gens proinflamatoris i l’activitat de l’amígdala.

És cert que augmenta la memòria?
Estudis molt recents afirmen que la meditació aconsegueix un augment de la concentració de neurones en regions cerebrals com l’hipocamp esquerre, relacionat amb l’aprenentatge, la concentració i la memòria. Cal continuar investigant.

Ima Sanchís
12/11/14
La Vanguardia