dissabte, 24 de maig del 2014

Les depressions, cada cop més freqüents, costen 736 milions l'any a Catalunya

El 15% dels catalans en pateixen un episodi important al llarg de la vida
És la principal malaltia entre els adolescents
Els suïcidis, a l'alça des del 2000

Medicaments antidepressius en una farmàcia catalana. Foto: Lluís Serrat
 El nombre d'episodis de depressió augmenta entre la població i actualment representa un cost de més de 736 milions d'euros anuals per a Catalunya. Aquest càlcul, presentat pel president del Fòrum Salut Mental, Enric Arqués, en un congrés sobre aquests trastorns que va arrencar ahir a Barcelona, inclou tant la despesa sanitària com les baixes, pèrdues de treball i incapacitats permanents dels afectats i la disminució de qualitat de vida. “Caldria afegir-hi, a més, el valor del talent que es perd quan algú se suïcida”, hi afegeix Marqués.

Coincidint amb aquesta trobada d'experts, l'Organització Mundial de la Salut va alertar que actualment la depressió és la principal causa de malaltia i discapacitat entre els adolescents. En el seu informe, l'entitat constata que aquesta malaltia mental és la tercera causa de mort entre els joves i també llança un pronòstic arriscat: el 2020 serà la primera causa de malaltia a tot el món.

Tot i que alguns participants en el congrés Salut Mental: Europa 2020 van remarcar que el nombre de casos de malalties mentals han augmentat per la crisi, el conseller de Salut, Boi Ruiz, i la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, van desvincular aquest increment de la situació econòmica. Segons les dades que va aportar la Generalitat, però, el 15,2 % dels catalans “presentarà un episodi de depressió major al llarg de la seva vida”.

També es va posar en relleu l'increment constant dels casos de suïcidi, que el 2012 van ser-ne 3.539. Des de l'any 2000 s'ha produït un increment del 4,3%, un fet que els experts contraposen al 70% de reducció del nombre de morts d'accidents de trànsit en el mateix període. Ara, les morts a la carretera són la meitat que els suïcidis.

LA XIFRA
8
anys
triga, de mitjana, un malalt mental a rebre el tractament adequat, ja que sovint no ho accepta i se n'amaga.

Identifiquen un mecanisme que la controla
Un equip d'investigadors, amb la participació de l'Institut de Neurociències de la UAB, ha identificat en experiments amb ratolins un receptor cel·lular, concretament el GAL 3, implicat en el control de l'ansietat i la depressió. La troballa, publicada a la revista ‘PNAS', obre les portes al desenvolupament de noves teràpies contra aquests desordres del comportament.


Redacció
23/05/14