dijous, 19 de març del 2015

El parlament francès aprova el dret a la sedació terminal

L'Estat francès consagra la llei sobre el final de la vida, que declara vinculant el testament vital
El text ha aconseguit un gran consens social i polític, i no s'hi preveu ni l'eutanàsia ni el suïcidi assistit

Marisol Touraine,ministra de Sanitat. Foto: Charles Platiau
L'Assemblée Nationale va aprovar ahir el projecte de llei sobre el final de la vida, que consagra el dret dels pacients terminals a una sedació profunda i continuada. Després d'una setmana de discussions sobre el text, els diputats van tirar-lo endavant per una clara majoria de 436 vots a favor, 34 en contra, i 83 abstencions. Tot i l'avenç històric, el projecte aprovat ahir, que té uns índexs d'aprovació ciutadana del 96%, no autoritza l'eutanàsia ni el suïcidi assistit.

A més del dret de sedació en pacients terminals, el text també potencia les “directives anticipades”, un testament vital vinculant que permetrà a qualsevol persona, major d'edat i en estat de lucidesa mental, fer saber quins són els seus desitjos amb vista al període del final de la vida. Tret d'algunes excepcions, el metge també s'hi haurà de cenyir, mentre que fins ara la llei preveia la possibilitat que els professionals sanitaris contravinguessin els desitjos dels pacients si ho creien convenient, i el testament vital era revisable cada tres anys.

En aquestes directives el signant també podrà atorgar la seva representació legal a una persona de confiança, per defensar els seus desitjos sobre com morir. En aquest sentit, que el pacient o el seu representant sol·licitin la sedació terminal comportarà també la retirada de tots els tractaments, inclosos la hidratació i l'alimentació artificial.

El govern de François Hollande, que tenia en la llei del final de la vida una de les seves promeses electorals, ha mirat d'assolit els consensos des de l'inici, com ho demostra el fet que, per exemple, encarregués el text a quatre mans a un diputat socialista i a un de la Unió per un Moviment Popular (UMP). Lluny queda l'any 2009 i les propostes que com a diputats rasos defensaven l'actual ministra de Sanitat, Marisol Touraine, i el primer ministre, Manuel Valls. Llavors, tots dos van defensar una proposta de llei en favor d'una “ajuda activa” a morir.

Següent pas
Ahir, Touraine va celebrar el pas endavant fet a la cambra baixa. “En matèria social, els avenços més importants són els que són acceptats per una gran majoria de la població”, va explicar en una entrevista al diari Libération. I més tard, al Parlament, es va preguntar retòricament: “pot ser que hi hagi altres etapes a continuació?” Amb resposta del diputat de la UMP Jean Leonetti, coautor de l'esborrany del text. “No considero que hi hagi una evolució ineluctable cap a l'eutanàsia o el suïcidi assistit”, va dir, fent palès el sentir majoritari de la part conservadora de l'hemicicle.

En l'altra banda de la bancada, els radicals d'esquerra i els verds es van abstenir de forma majoritària, després d'haver-se mostrat partidaris d'avançar cap a l'eutanàsia.

També entre els socialistes hi havia 122 diputats favorables a seguir els passos de països com Bèlgica, Holanda i Suïssa, però van donar suport al govern.

LA FRASE
Pot ser que hi hagi altres etapes que vinguin a continuació?
Marisol Touraine
MINISTRA DE SANITAT


Albert Lladó Romero
18/03/2015