dimecres, 10 d’octubre del 2012

10è Dia mundial contra la pena de mort

10 ANYS FENT CAMPANYA PER ABOLIR LA PENA DE MORT


El 10è Dia Mundial Contra la Pena de Mort se centrarà en els avenços dels últims deu anys i els reptes del dia de demà. Cada 10 d'octubre des de l'any 2003, els abolicionistes de tot el món han augmentat la consciència pública expressant la seva oposició a la pena de mort. En resposta a les crides de la Coalició Mundial contra la Pena de Mort, el 10 d'octubre s'ha convertit en deu anys en una campanya coordinada pel moviment abolicionista, i l'impacte de les accions en aquesta data ha estat exponencial.


Països de tot el món han acabat o reduït amb el recurs de la pena capital. Avenços significatius des de 2002 han inclòs l'abolició de la pena de mort per part de 21 països per a tots els delictes.

Des del 10 de octubre de 2011, gràcies sobretot a les activitats de l'ACAT Benín i ACAT Madagascar, en cooperació amb la FIACAT, Benín va abolir la pena de mort per a tots els delictes, el 5 d'octubre de 2012 i el 24 setembre 2012 Madagascar va signar el Segon Protocol Facultatiu del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, destinat a Abolir la Pena de Mort, un pas important cap a l'abolició.

Així mateix, en la seva Crida Post-sinodal de l’Africae munus, que va signar a Ouidah (Benín) el 19 de novembre de 2011, el Papa Benet XVI crida "l'atenció dels líders de la societat sobre la necessitat de fer tot el possible per eliminar la pena de mort i reformar el sistema penal d'una manera que garanteixi el respecte de la dignitat humana dels presos".

La Federació Internacional de l'Acció dels Cristians per l'Abolició de la Tortura (FIACAT) i ACAT Catalunya/España,  agraeixen aquest progrés, però romanen disposats a assumir el repte futur d'aconseguir l'abolició de la pena de mort al món.

A aquest efecte, la FIACAT i l’ACAT Catalunya/España fan una crida als països que encara mantenen la pena de mort per a:

• Garantir que les persones condemnades a mort s'hagin beneficiat de totes les garanties d'un judici just;
• Assegurar que la pena de mort no s'apliqui als delictes comesos per persones menors de 18 anys i que les dones embarassades i les persones amb discapacitats mentals no siguin executades;
• Estudiar una moratòria de les execucions amb vista a abolir la pena de mort;
• Adoptar legislació nacional per abolir la pena de mort;
• Ratificar el Segon Protocol Facultatiu del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, destinat a abolir la pena de mort.

En l'actualitat, 97 països han abolit la pena capital per a tots els delictes, vuit (8) països han abolit la pena de mort per a tots els delictes, excepte els crims extraordinaris, com les comeses en temps de guerra, i 35 països es poden considerar com abolicionistes de facto, ja que encara que la pena de mort continua sent contemplada per la llei, no s'ha dut a terme cap execució durant almenys deu anys. Així, 140 països han abolit la pena de mort ja sigui total o de facto. No obstant això, 58 països i territoris encara mantenen la pena de mort i porten a terme aquest càstig.


Contacte de premsa:
- FIACAT: Guillaume Colin: g.colin@fiacat.org
-  ACAT Catalunya/España: http://acat.pangea.org
10/10/2012