dijous, 9 d’octubre del 2014

El Trueta i el Santa Caterina, pràcticament unificats

Nova sala d'operacions de l'hospital Santa Caterina de Salt. Foto: Manel Lladó
Professionals de vint dels 33 serveis dels hospitals Josep Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt treballen conjuntament sota la direcció d'un únic coordinador mèdic. Aquest treball en comú dels professionals de dos hospitals gestionats per entitats diferents –en el cas del Trueta, per l'Institut Català de la Salut (ICS), i en el del Santa Caterina per part de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS)– és resultat de la implantació del procés d'unificació en la gestió dels hospitals que es va posar en marxa fa dos anys a través del projecte CIMS. Els serveis que estaven duplicats i que ja funcionen coordinadament són: anatomia patològica, cirurgia general, cirurgia ortopèdica, cirurgia i traumatologia, digestiu, farmàcia, ginecologia i obstetrícia, medicina interna, neurologia, oftalmologia, otorinolaringologia, pal·liatius, pediatria, reumatologia, urgències i urologia. Properament es nomenaran, a través de concurs públic, els caps de serveis de laboratori i de pneumologia. I hi ha tretze especialitats que són úniques de cada centre. És el cas, per exemple, de la unitat de crítics al Trueta o la unitat de pal·liatius al Santa Caterina.

El gerent únic de l'ICS i de l'IAS, el doctor Vicenç Martínez, va assegurar ahir que el procés d'unificació de serveis s'ha dut a terme amb la implicació dels professionals, que han participat en diferents grups de treball, i va subratllar el consens amb què s'havien fet els nomenaments dels caps clínics, a excepció de dos casos en què va intervenir directament per l'existència de “discrepàncies”. L'objectiu d'aquest procés d'unificació de serveis, que ha estat objecte de crítiques per part dels sindicats per la falta de transparència amb què s'ha desenvolupat, és evitar duplicitats entre dos hospitals molt pròxims en el territori i que els pacients rebin un tracte assistencial igual al Trueta que al Santa Caterina. Sobre la possible concentració d'alguns d'aquests vint serveis en un centre o en l'altre, un aspecte que al llarg d'aquests dos anys també ha aixecat polseguera, el gerent únic va indicar que en aquests moments no està sobre la taula, però va deixar la porta oberta amb vista al futur. Una dada que també va voler remarcar el doctor Martínez és l'estalvi anual de 493.715 euros que ha comportat el desplegament del projecte CIMS, i que és un 7% del pressupost.

Més operacions
La implantació d'aquest projecte ha representat la reorganització de l'activitat quirúrgica. Així, des de la posada en marxa del projecte CIMS, el nombre d'operacions que han fet el Trueta i el Santa Caterina s'ha incrementat un 15%. De les 14.653 operacions urgents, programades i de cirurgia major que els dos hospitals van fer el 2012 es passarà a les 16.584 a finals d'aquest any. Un dels objectius de la reorganització de l'activitat quirúrgica és reduir les llistes d'espera.

El doctor Martínez va subratllar que, amb aquests canvis, cap pacient no s'haurà d'esperar més de sis mesos per una operació programada. I va garantir un temps d'espera d'un màxim de tres mesos per a la cirurgia cardíaca. En la millora d'aquests temps d'espera hi contribuirà l'obertura, des de dimarts, de dues noves sales d'operació al Santa Caterina, una per fer cirurgia major i una altra per a la cirurgia menor, i que permetrà augmentar un 20% i un 30%, respectivament, el nombre d'intervencions.

La reordenació de la cirurgia pediàtrica, en marxa
L'Institut Català de la Salut ha contractat recentment una especialista que ha permès desencallar el projecte de reorganització del servei de cirurgia pediàtrica a l'hospital Josep Trueta de Girona. I pel maig de l'any vinent està prevista una segona incorporació. La reorganització d'aquesta especialitat a l'hospital de Girona es va plantejar arran de la unificació, al mes de maig, dels serveis de cirurgia pediàtrica del Trueta i la dels del Vall d'Hebron. Amb la unificació dels serveis, el servei de cirurgia cardíaca del Trueta s'havia de reforçar i passar dels dos especialistes que hi havia aleshores a tenir-ne quatre per tal de poder fer intervencions les 24 hores del dia i els 365 dies a l'any. Els problemes de l'ICS per trobar al mercat aquests professionals van fer endarrerir la reorganització.

La unificació de la cirurgia pediàtrica té com a objectiu reduir la llista d'espera de nens que estan pendents d'una intervenció. Segons dades de principi de setembre, un total de 540 nens estan pendents de passar per la sala d'operacions del Trueta per sotmetre's a una intervenció programada. En un 31% dels casos, estan pendents de ser operats d'una hèrnia umbilical o inguinal, i en un 28% requereixen una intervenció dels òrgans sexuals masculins. Aquesta setmana el diputat d'ICV-EUiA per Girona, Marc Vidal, va presentar una bateria de catorze preguntes al Parlament en què qüestiona la reorganització d'aquest servei.

Núria Astorch
03/10/14