dijous, 23 de maig del 2013

Neix un nadó d´una mare sense ovaris

Metges de l'hospital Sant Joan de Déu practiquen un autotransplantament pioner de teixit ovàric


Una dona de 31 anys sense ovaris ha donat a llum un nadó després de sotmetre's a un autotrasplantament de teixit ovàric, en una operació pionera que s'ha dut a terme amb èxit a l'Hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues (Baix Llobregat).

Així ho han explicat avui els metges d'aquest hospital en presentar el cas del petit Lucas, nascut el mes de juliol passat, i de la seva mare, Mercedes, una pacient que va ingressar al centre el 2001 perquè tenia un tumor en un dels ovaris, que li van extirpar.

En una revisió posterior, un mes després, els metges van descobrir un nou tumor a l'altre ovari, que també li van extirpar, però salvant una part del teixit ovàric, que van congelar.

"L'objectiu d'aquesta congelació i del programa en general és preservar la fertilitat de les pacients oncològiques", ha manifestat el doctor Justo Callejo, responsable d'aquest cas, un dels primers a Espanya, i que al desembre del 2011 va informar sobre l'embaràs de la seva pacient després de l'autotrasplantament.

Callejo ha explicat que l'operació va consistir a fer una petita incisió a cada costat de l'úter i en un lloc pròxim a la ubicació natural dels ovaris i col·locar el teixit ovàric descongelat en la pacient.

Quatre mesos després de l'autotrasplantament, a l'octubre del 2011, la dona va presentar de manera espontània senyals d'activitat ovàrica, com tensió mamària o flux vaginal i al mes següent va tenir la primera menstruació espontània en 10 anys.

EFE
22/05/13