dissabte, 30 de març del 2013

La toxicitat de l´alcohol


És més que probable que si ara mateix féssim una enquesta sobre l´alcohol, la majoria de les persones contestaria que sap que és una substància tòxica. No obstant això, malgrat els seus coneguts efectes nocius, el consum excessiu de begudes alcohòliques té una gran permissivitat social en molts països. I el nostre n´és un.

I és que des de temps immemorials l´alcohol forma part del nostre estil de vida, tant en actes públics com en la vida privada, i ha estat present en gairebé tots els pobles i cultures associat a ritus religiosos o socials. És més, fins i tot, podríem dir que en la societat actual sempre hi ha una excusa per consumir-ne.

Per exemple, la cervesa, creada a Egipte voltant de l´any 3000 aC, presenta avui un problema en la nostra societat, atesa la quantitat creixent de consumidors en edats en què s´adquireixen hàbits furtius de consum.

D´altra banda, el vi ha estat considerat, i es considera tradicionalment per amplis col·lectius, un aliment, juntament amb el blat i l´oli. I és un error, tot i que afavoreixi tantes persones que es mouen en aquest entorn. Perquè s´afirma que si una plaga fes desaparèixer totes les vinyes bruscament, al voltant d´uns trenta milions de persones al món veurien altament afectada la seva economia, pel que fa a activitats de producció, transformació, transport, comercialització i venda.

Però la veritat és que totes les begudes alcohòliques són igualment nocives o perilloses per a qui les consumeix, no només de forma abusiva sinó també habitual. És a dir, que petites quantitats ingerides diàriament poden establir un hàbit de difícil solució, amb la consegüent dependència física i psicològica. Perquè, de vegades, i tot i adonar-se dels efectes destructors sobre el seu organisme i del deteriorament de les seves relacions interpersonals, la persona que ingereix alcohol no pot deixar de beure, fins a arribar al punt de presentar amnèsia del que ha passat durant els períodes d´embriaguesa.

La veritat és que aquesta problemàtica té difícil solució, ja que al nostre país afecta uns tres milions de persones, les quals beuen alcohol per sobre dels límits considerats perillosos. Els «enganxats» per les drogues són un nombre menor i, no obstant això, es parla molt més dels segons, el que ens demostra la transcendència i importància del problema.

Carme Pérez Novo
11/03/13