dimecres, 5 de març del 2014

Els països nòrdics, líders en violència contra les dones

Seixanta-dos milions de dones a tota la Unió Europea han patit en algun moment de la seva vida una agressió sexual o física duta a terme per homes. La xifra revela que la violència de gènere està estesa arreu, però el mapa que dibuixa la primera enquesta europea en la matèria també trenca tòpics. Els resultats de l’estudi, en què han participat 42.000 europees, desmunta el mite que relaciona una taxa més elevada de masclisme amb els països del sud, com Espanya i Itàlia.

Les dades del sondeig demostren que en els països nòrdics i els del centre d’Europa, la violència de gènere està més estesa que al sud. Segons l’enquesta, publicada per l’agència europea de drets fonamentals, el 33% de les dones europees adultes asseguren haver estat víctimes d’algun tipus de violència sexual o física per part de la seva parella o d’altres homes, agressions que inclouen petons no desitjats, tocaments, etc.

Els tres països de la Unió Europea que registren una taxa més elevada de dones agredides són Dinamarca, on més de la meitat de les dones (52%) han estat víctimes de violència de gènere, Finlàndia (47%) i Suècia (46%). A l’altre extrem hi ha estats com Espanya, que amb un 22% ocupa la quarta posició del rànquing per la cua. Només Àustria (20%), Croàcia (21%) i Polònia (19%) tenen percentatges més baixos. Itàlia també se situa per sota de la mitjana comunitària (27%).

L’alcohol, factor de violència
Com s’explica que al nord d’Europa, on tradicionalment hi ha més polítiques que fomenten la igualtat entre homes i dones, hi hagi més violència de gènere? L’Agència Europea de Drets Fonamentals ho atribueix a tres factors: el percentatge de dones nòrdiques que treballen és més elevat -i la feina és un dels llocs on es produeixen agressions-, al nord hi ha més població urbana, on es concentren la majoria de casos de violència, i l’elevada taxa d’alcoholisme que hi ha als estats nòrdics.

La resta de dades de l’enquesta també són molt preocupants i certifiquen l’elevada violència contra les dones que hi ha a Europa. El 55% de les europees han patit algun tipus d’assetjament sexual i en un terç dels casos l’autor de l’assetjament era un company de feina, un cap o un client. Entre les dones menors de 29 anys, dues de cada deu han estat víctimes d’assetjament cibernètic. L’informe també revela una altra dada inquietant: el 67% de les víctimes agredides per la seva parella no van posar cap denúncia.

“Ni es poden ni s’han d’ignorar les dades d’aquesta enquesta”, adverteix el director de l’Agència Europea de Drets Fonamentals, Morten Kjaerum. “L’enorme magnitud del problema és una prova que la violència contra les dones no afecta només a algunes dones sinó que afecta tota la societat”, afegeix. Kjaerum reclama polítiques als governs per fer front a la situació.

Els responsables de l’enquesta subratllen que per primera vegada no es fa un estudi a partir de les xifres de denúncies -hi ha països on la violència de gènere es fica estadísticament en el mateix sac que la resta d’agressions- sinó a partir de preguntes que han contestat directament les dones europees.


Laia Forès
05/03/14