divendres, 13 de maig del 2016

Fibromiàlgia, la importància d'un bon diagnòstic

Els últims avenços es concentren en els símptomes i els antecedents familiars per tractar-la de manera adequada

El 12 de maig se celebra el Dia Internacional de la Fibromiàlgia. Aquesta malaltia és una malaltia crònica, que afecta el 3% de la població general i de forma predominant a les dones.

Els seus símptomes són dolor corporal, cansament, alteracions del son i símptomes neurosensitius com formigueig i rampes, així com alteracions en l'estat d'ànim derivades de les dificultats generades per la malaltia.

Els últims anys s'han desenvolupat diversos avenços pel que fa a localitzar les lesions implicades en la fibromiàlgia en el sistema nociceptiu i les fibres neurològiques del dolor que es distribueixen per tot l'organisme, vinculades en gran mesura a l'aparell múscul-esquelètic. Les lesions histopatològiques de la fibromiàlgia mostren que les fibres nervioses implicades en el dolor es veuen afectades i funcionen de forma contínua com també succeeix en les polineuropaties de fibra petita causades per alguns fàrmacs utilitzats per al càncer o per la diabetis.

Els factors de risc que poden ajudar a identificar aquelles persones amb fibromiàlgia en els seus estadis inicials són el sexe femení, antecedents de la malaltia en un familiar de primer grau i els dolors recurrents que semblen determinar una predisposició al dolor. Quan un pacient amb aquests factors de risc refereix dolor crònic extens i persistent, des d'atenció primària s'ha d'incloure la fibromiàlgia entre les possibles causes.

Els fàrmacs proporcionen una millora parcial i significativa en alguns casos a l'actuar sobre el dolor neuropàtic. Els especialistes fan servir dues classes de medicaments en aquests pacients: els dirigits als receptors alfa-2-delta que redueixen la transmissió nerviosa del dolor i determinats tipus d'antidepressius que potencien el mecanisme nociceptiu que controla el dolor, que en aquests pacients es troba disminuït .

La fibromiàlgia, molt més que un dolor
Els afectats per aquesta malaltia pateixen una sèrie de trastorns amb els què han de conviure diàriament

El 70% dels pacients amb fibromiàlgia refereix sentir fatiga en major o menor mesura i un 30% dels malalts pateix la síndrome de fatiga crònica. La síndrome de fatiga crònica està també present en trastorns com la depressió o els trastorns distímics i poques vegades es deriva de problemes endocrins o altres malalties, desafortunadament en alguns pacients no és possible detectar la causa.

Pel que fa a les alteracions psicològiques que pateixen els pacients amb fibromiàlgia, també hi ha una àmplia variabilitat. Entre un 30% i un 40% no té cap psicopatologia i en un 30% dels malalts es presenta una alteració secundària com a conseqüència de la malaltia.

A més, entre un 18 i un 20% dels malalts ha patit o pateix un episodi de depressió major o trastorn d'ansietat després del diagnòstic o prèviament a aquest.

Causes de la fibromiàlgia
No es coneix la causa exacta d'aquesta alteració, però es pensa que hi ha molts factors implicats. Hi ha persones que desenvolupen la malaltia sense causa aparent i en altres comença després de processos identificables, com pot ser una infecció bacteriana o viral, un accident d'automòbil, una separació matrimonial o divorci, problemes amb els fills, etc.

En altres casos, la fibromiàlgia apareix després que una altra malaltia coneguda limiti la qualitat de vida (artritis reumatoide, lupus eritematós, etc.). Aquests agents desencadenants no semblen causar la malaltia, sinó que el que probablement fan és despertar-la en una persona que ja té una anomalia oculta en la regulació de la seva capacitat de resposta a determinats estímuls.

Redacció
12/05/2016