dissabte, 1 de juny del 2013

La FAO insta a menjar meduses per frenar-ne la proliferació Destaca que també poden ser una font de medicaments

ALERTA PER LA SUPERPOBLACIÓ D'UNA ESPÈCIE AL MEDITERRANI
Tanc d'investigació amb meduses a l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, a Barcelona. DANNY CAMINAL
Mengeu meduses i utilitzeu-les també per desenvolupar medicaments contra l'envelliment humà. És el consell que va donar ahir la FAO, l'agència per a l'agricultura i alimentació de l'ONU, per frenar la gran proliferació d'aquests celenterats al mar Mediterrani.

En un informe de la Comissió General de Pesca per al Mediterrani, la FAO convida a «desenvolupar productes a base de meduses per a l'alimentació i la medicina», i subratlla que ja constitueixen una font d'alimentació en alguns països. L'informe afegeix que en l'àmbit mèdic el descobriment de la medusa immortal (Turritopsis nutricula), «capaç de revertir el seu procés d'envelliment, inclou la promesa del desenvolupament de productes de rejoveniment de gran abast per als éssers humans».

FALTEN DEPREDADORS / L'informe alerta que entre les causes primeres de la proliferació de les meduses hi ha «la sobrepesca, que elimina els principals depredadors marins», com les tonyines i les tortugues. Al seu torn, el consegüent augment de les meduses dispara un altre «cercle viciós» pel qual «un gran nombre de meduses s'alimenten de larves de peixos i juvenils, cosa que redueix encara més la capacitat de recuperació de les poblacions de peixos ja afectades per la pesca excessiva». En aquest marc, les meduses «podrien ser la gota que fa vessar el got», principalment en mars com el Mediterrani i el Negre, al qual van arribar casualment, portades de l'Atlàntic.

La FAO suggereix establir sistemes d'alerta primerenca, amb barreres de protecció per a les granges aqüícoles, així com reduir la sobrepesca. A més a més, assenyala que la presència de meduses hauria de ser tinguda en compte quan s'estableixin límits per a la pesca sostenible. Afegeix que l'estudi de les meduses hauria de ser incorporat als diferents programes d'investigació perquè si no es fa així es pot passar perfectament d'«un oceà de peixos a un altre de meduses». «En el passat, el sistema podia fer front a episodis d'abundància, però des de la proliferació de principis de la dècada dels 80, amb la Pelagia noctiluca, la situació va canviar i encara no s'ha tornat a la normalitat dels anys previs», constata l'informe.

Rossend Domènech
31/05/13
El Periódico