dilluns, 25 d’octubre del 2010

Esclerosi Múltiple (EM)

Una vintena de pacients d’Esclerosi Múltiple (EM) tractats a l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep han pres ja Sativex®, un medicament derivat del cannabis que aquest estiu el Govern espanyol ha aprovat la seva comercialització per tractar l’espasticitat moderada-severa produïda per l’EM. Aquest fàrmac, un esprai sublingual, es començarà a comercialitzar a Espanya d’aquí a uns mesos. Amb tot, aquesta vintena de pacients del Trueta ja l’han pres com a ús compassiu des de fa un any i mig, donant molt bons resultats.

... Buscant Pau pels qui pateixen en silenci ...
Foto: Gregory Colbert

L’espasticitat és un dels símptomes més freqüents de l’EM, amb una prevalència que pot arribar a ser en alguns casos del 84% a les persones afectades. Es caracteritza per la rigidesa de la musculatura, que pot impactar molt negativament en la qualitat de vida dels pacients, sobretot en el seu dia a dia, en activitats tan senzilles com caminar, asseure’s, realitzar la higiene, dormir, etc. És, a més, un dels símptomes de l’EM més difícils de tractar i que fluctua més en cada pacient.

Aquesta espasticitat està causada per la contracció incorrecta d’un o més músculs, causant espasmes –que poden ser molt dolorosos - o rigidesa. Aquests espasmes es poden produir durant tot el dia però sobretot a la nit, repercutint negativament en el descans nocturn, i la majoria de vegades són fluctuants durant el dia i difícils de preveure.

El Dr. Lluís Ramió i Torrentà, responsable de la Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Dr.Josep Trueta de Girona assenyala que el 80% dels pacients que responen al fàrmac milloren en més d’un 30% els símptomes de rigidesa i les complicacions que s’en deriven de la mateixa. Cal tenir present que majoritàriament es tracta de pacients que no toleren altres fàrmacs perquè els donen problemes adversos ja a dosis baixes. L’altra avantatge d’aquest fàrmac és que, la seva forma d’administració (esprai sublingual) permet una dosificació individual i flexible, adequada al grau i moment d’espasticitat que presenta cada pacient.

Pacients de l’Hospital Trueta van participar al 2008 en un dels dos assatjos clínics que van permetre l’aprovació d’aquest producte, en que els pacients rebien el fàrmac en estudi o placebo i es controlava el seu efecte durant 4 mesos. Tots tenien una EM de llarga durada i amb nivells significatius d’espasticitat que no aconseguien millorar amb els medicaments habituals.

L’Esclerosi Múltiple (EM) és la malaltia neurològica crònica i discapacitant més freqüent entre els adults joves. Catalunya té una prevalença oficial de més de 60 casos/100.000 habitants. Un estudi recent que s’està realitzant actualment i que està progomgut pel Departament de Salut mostra una incidència a la demarcació de Girona de 4,8 nous casos d’EM per 100.000 habitants i any i una prevalença crua a la comarca d’Osona de 78,6 pacients per 100.000 habitants (al 1995 la prevalença era de 58 casos/100.000 habitants). Les manifestacions clíniques són alteracions motores, sensitives, cerebeloses i cognitives. Pot evolucionar amb un alt nivell de discapacitat física i cognitiva, i això comporta que dos de cada tres dels pacients han deixat la feina i no tenen cap treball remunerat al cap de 15 anys de l’inici de la malaltia.

Dr. Lluís Ramió i Torrentà
Responsable de la Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Dr.Josep Trueta de Girona.