dimecres, 28 de gener del 2015

Coltan, el mineral de la mort i els nostres mòbils tacats de sang.


Clicar al damunt del video per veure el petit documental de TV3, gràcies.

El coltan, mineral format per Tantalita i Columbita , és un gran negoci per a tothom menys per al Congo, la ignorància occidental o la de mirar a una altra banda, no serveix per frenar la cobdícia desmesurada per l'explotació d'aquest mineral que està acabant amb milers de vides humanes, i està provocant l'empobriment i explotació dels congolesos, en aquest mateix moment que estàs llegint aquest article.

Per què és tan important el coltan?
L'explotació sense control del coltan, un mineral del que estan fets tots els mòbils, tauletes i altres dispositius electrònics del mercat, està afectant al medi ambient i a la explotació de la població del Congo, primer país productor. Tots els drets humans són violats.
Aquest mineral s'extreu en condicions infrahumanes, i la rivalitat entre potències mundials per la seva extracció, ha provocat més de conflictes bèl·lics, situacions de destrucció dels tres humans, violacions, assassinats, mutil.lacions, esclavitut, desforestació i aniquilació de la fauna.

El nostre consumisme està provocant aquests greus problemes socials i ambientals a milers de quilòmetres d'on vivim. La necessitat d'organitzar l'economia segons la justícia, el respecte a l'home i el consum de recursos naturals no és ja una qüestió d'opció moral o política. És un imperatiu vital i exigeix ​​a tots posar de la nostra part.

El coltan està directament relacionat amb la Guerra del Congo
El mineral coltan, és el causant d'un conflicte bèl·lic que s'ha cobrat la vida de quatre milions de persones des de 1997 i la desaparició de poblacions de goril·les a la república democràtica del Congo. Uganda i Rwanda s'aprofiten sense cor per matar i violar en massa a la població, convertint aquesta regió un un genocidi orquestrat, on els països del primer món miren a una altra banda sense fer res. O més ben dit, en fan ús mirant cap a un altre costat.

L'extracció de coltan, un mineral molt escàs i que és usat per crear productes d'alta tecnologia; ha provocat un llarg conflicte bèl·lic intern al país, que des de 1997 (una dècada) fins als nostres dies, ha causat més de quatre milions de morts. El control per les mines d'aquest mineral, així com per l'extracció de diamants, ha originat que aquest conflicte durés tants anys i es cobrés tantes morts davant els ulls tancats de la comunitat internacional. Han existit i existeixen encara veritables fams en moltes regions d'aquest país que suporta un deute extern gairebé insostenible. No obstant això, és un dels països amb major riquesa, essent "La conca del riu Congo", la segona selva més important de la terra.

A les muntanyes del parc Nacional Kakuzi Biega, on s'extreu el Coltan, han acabat amb la vida de centenars de goril·les, perdent per sempre poblacions molt importants per a la supervivència d'aquest simi en perill d'extinció. A més per a la declaració de Parc Nacional, es va expulsar tribus indígenes abandonant a la seva sort sense fer res per ajudar-los. Els nens moren de malalties i malnutrició cada dia perquè són incapaços d'aconseguir un hospital millor equipat.

Coltan, l'or del segle XXI
Milers de civils han fugit a l'interior de la selva, on s'enfronten a la fam i a malalties. En menys d'una dècada es calcula que han mort quatre milions de persones, sobretot de fam i malalties causades pel conflicte. Ha estat la guerra que més morts ha generat des de la segona guerra mundial, amb mil víctimes mortals diàries. Altres milers van acabar amb les seves mans mutilades, violacions a menors i fins a la inqualificable aberració d'obligar a pares a cometre canibalisme amb els seus propis fills una vegada assassinats. Un veritable infern en què el món va tancar els ulls per clars interessos econòmics. Mercenaris estrangers alimentaven els enfrontaments canviant armes pels preuats metalls, mercenaris pagats pel món civilitzat, el mateix que utilitzava les matèries primeres amb olor de mort, el mateix que es va horroritzar de les matances, el mateix que comandament als cascos blaus a no fer res.

Però tots aquests moviments tant d'uns països africans a altres, van ser consentits per la Comunitat Internacional que treia benefici d'aquest conflicte i qui de veritat va patir les conseqüències i que encara les pateix, és el poble, els llogarets, els nadius. La guerra ha acabat, però la pressió del propi Govern de la RDC i de les multinacionals que operen sota la capa protectora del Govern, segueixen devastant les selves, emprant mà d'obra barata i mal pagada a nens i dones, permetent que els seus ciutadans morin de fam i per falta de mitjans sanitaris. Els diners que rep el govern de la RDC de la UNESCO per la declaració de Patrimoni de la Humanitat de la part que li correspon del Parc nacional de Virunga, on es troben els últims goril·les de muntanya, en lloc de ser emprat per a escoles, ajuda sanitària i millorar la vida dels pigmeus i nadius que viuen al costat de la vora del Parc Nacional, és desviat per als interessos d'Estat que no són ni de bon tros l'ajuda a les poblacions necessitades.

No soluciona el problema només amb reciclar els mòbils
L'explotació del coltan no repercuteix en la millora econòmica de la població, des de l'anomenada "febre del coltan", la Republica del Congo és cada vegada més pobre. És important reciclar els telèfons mòbils per reduir la quantitat d'escombraries electròniques que acaba en els abocadors, amb components perillosos que provoquen greus problemes de contaminació de sòls i aigües. Però lamentablement, això no soluciona el problema de fons de l'explotació del coltan.
  • S'hauria d'exigir una legislació en aquests països d'origen i als fabricants perquè no existeixi aquesta explotació dels congolesos. El Congo és al punt de mira dels fabricants de mòbils, que s'escuden en que la cadena de subministraments és molt gran i no poden controlar d'on procedeix el coltan. Però ja hi ha iniciatives com el projecte Fairphone que fabrica Smartphones compromesos amb el planeta, la societat i el medi ambient. Amb una política de transparència i bones pràctiques, és el primer telèfon que certifica la procedència del coltan i dissenyat amb materials reciclables.
  • S'hauria d'exigir transparència als fabricants de smartphones per lliurar del coltan tacat de sang. En aquest aspecte el consumidor tenen molt més poder del que pensem per poder frenar aquest genocidi. Però clar això encariria el material, afectant al producte final. És una pena que tota aquesta massacre estigui provocada per l'avarícia de l'home, com va dir Quevedo, 'Poderós Cavaller és Don Diner'.

Pedro Pozas Terrats 
14/01/2015