divendres, 27 de juny del 2014

L'OMS demana una "acció ferma" per frenar el brot d'ebola

L'organisme qualifica l'epidèmia actual com "la pitjor" i convoca una cimera d'11 països per prendre "mesures dràstiques" 
400 MORTS A GUINEA, SIERRA LEONE I LIBÈRIA
El brot d'ebola que va començar a Guinea s'ha convertit en una crisi transfronterera que es pot estendre a més països, ha advertit aquest dijous l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que ha reclamat una acció dràstica per aturar l'epidèmia mortal.

Tot i els esforços de les autoritats sanitàries nacionals i de les organitzacions d'ajuda internacionals per parar la seva expansió, l'OMS ha registrat 635 infeccions, entre elles 399 morts, a Guinea, Sierra Leone i Libèria des que el brot es va detectar al febrer.

El brot ja és el més mortífer des que l'ebola va aparèixer per primera vegada a l'Àfrica central el 1976, i el nombre d'infeccions segueix augmentant.

Transmissió entre fronteres
"Ja no és un brot específic d'un país, sinó una crisi subregional que requereix una acció ferma dels governs i socis", ha subratllat el director regional de l'OMS per a l'Àfrica, Luis Sambo, en un comunicat. "L'OMS està molt preocupada per l'actual transmissió entre fronteres a països veïns i per la possible expansió internacional", ha afegit.

En resposta al deteriorament de la crisi, l'OMS ha precisat que convocarà una reunió especial dels ministres de Salut d'11 països a Accra, Ghana, el 2 i el 3 de juliol, per desenvolupar un pla de resposta exhaustiu entre diversos països.

Taxa de mortalitat del 90%
L'ebola --amb una taxa de mortalitat de més del 90%, sense vacuna ni cura coneguda-- no havia aparegut abans a la regió occidental de l'Àfrica. La gent ha començat a estar aterrida de les instal·lacions sanitàries, a qui acusa d'importar i estendre el virus.

El virus de l'ebola provoca inicialment febre, mal de cap, dolor muscular, conjuntivitis i debilitat, abans de passar a fases més greus amb vòmits, diarrea i hemorràgies internes i externes.

"Hi ha una urgent necessitat d'intensificar els esforços de resposta; per promocionar la col·laboració transfronterera i compartir informació de casos sospitosos i contactes i mobilitzar tots els sectors de la comunitat", ha incidit Sambo, que ha advertit que "és l'única manera que el brot sigui tractat adequadament".

Reuters/Abidjan
27/06/14