dimarts, 22 de novembre del 2016

L'hospital Santa Caterina crea una UCI que atendrà pacients semicrítics

Les obres tenen un pressupost de 2,3 MEUR (milions d'euros) i un termini d'execució de vuit mesos

L'hospital Santa Caterina de Salt (Gironès) crearà una Unitat de Cures Intensives (UCI) destinada a atendre pacients semicrítics de la regió sanitària de Girona. L'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) ha tret a licitació les obres per un import de 2,3 MEUR i amb un termini d'execució de vuit mesos. El plec de prescripcions tècniques recull que aquesta nova unitat neix per suplir una "manca" de llits polivalents per atendre pacients crítics que hi ha a la demarcació. Segons calculen, el dèficit de llits a l'UCI del Trueta (que compta amb un total de 16 llits) és d'entre quatre i sis amb pics en períodes hivernals i epidèmics de grip. La nova UCI del Santa Caterina actuarà de "satèl·lit" de la del Trueta, que continuarà concentrant els pacients crítics més complexos. La nova UCI estarà gestionada, des de la vessant mèdica, pel servei de Medicina Intensiva del Trueta.

Les comarques gironines tindran una nova UCI, aquesta orientada a atendre pacients semicrítics menys complexos. L'IAS ha tret a licitació la redacció del projecte constructiu i les obres, que tenen un pressupost de 2.323.146,11 euros. Les empreses interessades tenen fins el 9 de desembre per presentar la seva oferta i l'obertura de pliques es farà el 9 de gener. El termini previst per a l'execució dels treballs és de vuit mesos.

La nova UCI del Santa Caterina serà una unitat de semicrítics creada amb la finalitat d'incrementar la capacitat de resolució de l'hospital Santa Caterina i facilitar, alhora, que l'UCI del Trueta (l'hospital de referència de la regió sanitària) es pugui concentrar en els pacients més complexos.

El plec de prescripcions tècniques ressalta que una anàlisi per determinar quina seria la dotació òptima de llits de crítics a les comarques gironines ha detectat una "manca" de places de cures intensives polivalents per atendre tots els crítics que es generen cada any. Això ha provocat que, en moments puntuals, hagin hagut de traslladar pacients fora de Girona, "amb el perjudici personal, familiar i social que comporta".

El document recull que l'UCI del Trueta té 16 llits que de forma intermitent passen a ser-ne 18. L'ocupació mitjana és del 92%, cosa que fa que els sistema "pateixi crònicament de manca de llits". El dèficit està calculat en entre quatre i sis llits per poder atendre la totalitat de pacients crítics el territori, que té una població de 825.000 habitants.

Satèl·lit del Trueta
Per això, dins del marc de col·laboració que estableix l'aliança estratègica de l'IAS i l'ICS, han resolt projectar la nova unitat de semicrítics que actuarà com a "satèl·lit" de l'UCI del Trueta. La futura unitat no tindrà una àrea territorial assignada concreta, sinó que atendrà pacients d'arreu de les comarques gironines amb un perfil crític de menys complexitat. La gestió mèdica recau en el servei de Medicina Intensiva del Trueta.

Els pacients de l'UCI de semicrítics seran els operats a l'hospital Santa Caterina amb un postoperatori complex però no complicat, els pacients mèdics de l'hospital de Salt que evolucionin a crítics i, també, pacients d'arreu del territori amb necessitats de tècniques i exploracions intensives però no complexes.

Calculen que la nova UCI atendrà uns 305 pacients l'any, amb una estada mitjana de sis dies. La unitat tindrà una superfície construïda de 737 metres quadrats, comptarà amb sis box (i dos de reserva) i l'ocupació mitjana serà del 84%.

ACN
20/11/2016