dissabte, 24 de març del 2012

Girona ha reduït un 10% els ingressos de malalts crònics

Ruiz a l'esquerra, al costar de l'alcalde de Girona,
en l'acte de la presentació.
Foto: Mane Lladó
El pla pilot d'atenció als malalts crònics que es va posar en marxa l'any passat a les comarques gironines ha permès reduir en un 10% el nombre d'ingressos hospitalaris urgents d'aquests pacients. Per mitjà d'aquest pla, es van identificar, a la demarcació, un total de 1.513 malalts crònics complexos, que es van començar a atendre d'acord amb les directrius previstes en el programa de prevenció i atenció a la cronicitat. “El pla ha estat un èxit”, va manifestar ahir a Girona el conseller de Salut, Boi Ruiz. I és que, abans de la prova pilot, aquest 10% de pacients crònics tenien un mínim de tres o més ingressos a l'any. “L'èxit del sistema sanitari es tradueix en més anys de vida i aquests generen més dependència. 

I es tracta de donar a les persones una atenció integral i no des de departaments estancs”, va manifestar Ruiz, fent referència que el pla està impulsat conjuntament per Salut i pel Departament de Benestar i Família. Ruiz va anunciar que el programa de prevenció i atenció a la cronicitat s'estendrà progressivament arreu del territori català, tot i que no va concretar quin serà el pròxim lloc on s'implantarà. L'objectiu del programa és destinar els diners que s'estalvien en els ingressos dels pacients crònics a reduir les llistes d'espera. El conseller Ruiz i el conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries, van presentar ahir el programa en un acte que es va fer a l'Auditori de Girona i que va reunir un miler de professionals de Catalunya.

Per la seva part, el conseller Cleries va indicar que un 24% de les persones que s'atenen en els serveis socials bàsics tenen algun tipus de malaltia crònica i que el repte del programa és donar resposta a les seves necessitats, tant socials com de salut, sense que hi hagi una discontinuïtat en el servei. “Salut i Benestar hem de treballar conjuntament perquè les persones amb malalties cròniques no saben de departaments sinó de necessitats. Volem enxarxar els serveis socials i de salut. Aquest és el gran avenç que fem”, va exposar.

S'obriran noves unitats
El desplegament territorial del programa millora el seguiment dels pacients crònics i permet establir protocols i rutes assistencials entre els equips d'atenció primària i atenció hospitalària. Dins d'aquest marc, a cada regió sanitària de Catalunya s'obrirà, aquest any, una unitat de subaguts en centres hospitalaris o en sociosanitaris per fer un ingrés, programat, de pacients crònics descompensats. La finalitat d'aquest nou dispositiu és evitar l'ingrés d'aquest grup a través dels serveis d'urgències dels hospitals.

A Catalunya hi ha unes 150.000 persones amb malaltia crònica avançada (persones que es troben en l'última etapa de la vida) i uns 250.000 pacients crònics complexos (persones amb diverses malalties cròniques). Amb el nou model d'atenció, els dos col·lectius han de rebre una atenció més adequada a les seves necessitats. Es treballa amb la previsió que aquest any s'identificaran 7.000 persones amb malaltia crònica avançada, 2.000 de les quals ja s'atenen amb el programa d'atenció pal·liativa. També es preveu atendre 2.000 pacients crònics complexos. El pla de salut preveu que, d'aquí al 2015, seran ateses unes 28.000 persones amb malaltia crònica avançada i uns 25.000 pacients crònics complexos.

El 2020, les malalties cròniques seran la causa principal de discapacitat i el 2030 es doblarà la incidència d'aquestes patologies en persones més grans de 65 anys.

LA XIFRA


1.513
gironins van ser identificats, l'any passat, com a malalts crònics i van entrar dins de prova pilot.

LA DATA


2015
S'acaba
el pla de salut vigent, en què es preveu haver atès un total de 53.000 pacients complexos.
Núria Astorch
23/03/2012
El Punt Avui