dimecres, 1 d’agost del 2012

Els donants de medul·la a les comarques de Girona passen de 67 a 1.197 en un any

Un home fent-se proves de saliva a Banyoles per oferir-se com a donant
Foto:Aniol Resclosa
El registre de donants voluntaris de medul·la òssia segueix in crescendo. Enguany, a les comarques gironines, es compta amb 99 persones més des de gener, després de que el nombre de donants de medul·la ossia augmentés exponencialment l'any passat amb la mobilització ciudadana que va provocar el cas de Joel Coll, el nen de 6 anys de Banyoles amb leucèmia que necessitava un donant molt difícil de trobar. 

L'any 2010 es van registrar a la demarcació de Girona 67 donants de medul·la, xifra que el següent any va créixer fins a 1.197 donants després de la campanya de sensibilització organitzada per la família Coll l'estiu de 2011. "L'èxit en el cas de Joel Coll va ser la bona organització", explica la Fundació Josep Carreras, que lluita contra la leucèmia des de la recuperació de la malaltia del tenor Josep Carreras. La fundació explica que "campanyes com la de Joel Coll n'hi ha moltes", però a diferència d'algunes altres, la família de Banyoles "va aconseguir equilibrar el nombre de donants amb la disponibilitat per part dels centres mèdics per atendre'ls". L'èxit de la campanya de la família banyolina el reflectien les xifres: el dia de la donació extraordinària per buscar un donant compatible amb el nen es van registrar, només a la capital del Pla de l'Estany, 770 persones. 

Així doncs, en un dia, en una ciutat de la província i en una convocatòria extraordinaria es va multiplicar per 10,5 el nombre de donants de l'any 2010. Després de l'allau de persones registrades de l'any passat, el pare de Josep Coll va publicar una carta agraint "la meravellosa resposta a la crida", i va explicar a la població l'esperança que donen tots els donants "a en Joel i als altres Joels que necessiten una medul·la o un cordó per viure". La població gironina no s'ha oblidat dels altres caos, i per aquesta raó, a Girona, aquest any de moment ja s'hi ha quasi duplicat el nombre de donants de 2010. Amb això, la demarcació ja aporta al registre de donants de medul·la 2.667 voluntaris. 

Alta incidència a Catalunya 
Catalunya és la comunitat autònoma amb el nombre de pacients de leucèmia més elevat d'Espanya. Segons l'Institut Nacional d'Estadística, a finals de 2011, 181 catalans necessitaven trobar un donant de medul·la o de cordó umbilical. A aquesta demanda hi donen resposta 16.315 donants que, a més d'oferir-se als pacients catalans, queden a la disposició de qualsevol altre pacient que pugui necessitar la seva medul·la arreu del món. Tanmateix, aquests 181 catalans tenen a la seva disposició a la resta de donants del món (15 milions). Tot i així, cal tenir en compte que no és fàcil per al pacient trobar un donant que sigui compatible amb ell. En el cas del Joel, per exemple, la probabilitat de trobar un donant era d'un entre 40.000, i a això s'hi ha d'afegir que una vegada trobat el donant, aquest reafirmi la seva donació i que el procés resulti satisfactori. A més a més, només 1 de cada 4 malalts de leucèmia disposen d'un donant familiar compatible. 

En l'àmbit espanyol, el Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO) celebra enguany haver arribat als 100.000 donants voluntaris de medul·la després d'haver inscrit des del gener d'aquest any a 6.798 persones més a al registre espanyol. Aquesta xifra suposa el doble de les persones registrades l'any 2011, ja que de gener a juliol de l'any passat es van contar 3,015 donants. Tot i així, la Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) no considera la xifra una meta, sinó un incentiu, i es proposa duplicar la xifra de 100.000 donants de cara al 2016.

Joan Francesc Puig Roure
31/07/2012