dissabte, 30 de juny del 2012

El ministeri deixarà de finançar a partir del mes d'agost 425 medicaments d'ús comú

Els experts alerten que els fàrmacs exclosos es poden substituir per altres de més cars


Els medicaments per a símptomes menors que el Sistema Nacional de Salut (SNS) deixarà de finançar finalment seran 425, i no 456, com es va dir inicialment, segons va anunciar ahir la ministra de Sanitat, Ana Mato, després del Consell Interterritorial de Salut. Aquesta mesura, que, amb tota probabilitat, entrarà en vigor a partir de l'agost, permetrà estalviar 458 milions al Govern. Així, quan entri en vigor, els ciutadans hauran d'abonar de forma íntegra l'import d'aquestes medicines. 

Mato va assenyalar que la mesura inclourà excepcions per a malalts crònics i "en aquells casos en què ho decideixin els metges". La ministra també va explicar que tot i que la xifra actual és de 425, podria variar, ja que es revisarà periòdicament, i va dir que Sanitat controlarà que no hi hagi pujades excessives de preu per l'exclusió d'aquests fàrmacs del finançament. Mato va destacar que s'ha pres aquesta decisió perquè els fàrmacs que n'han quedat exclosos "ofereixen un efecte terapèutic més baix". 

 El conseller de Salut, Boi Ruiz, va lamentar que Sanitat no entregués ni explicités la llista de medicaments que quedaran exclosos del finançament públic, però va considerar "positiu" que se'n revisi el nomenclàtor. Per la seua part, Andalusia i País Basc van demanar "temps" per analitzar si deixar de finançar aquests medicaments podria tindre "un efecte perjudicial per a la salut". 

La reunió també va servir per tancar els últims serrells del nou copagament farmacèutic, que entrarà en vigor diumenge. En aquest sentit, Mato va recordar a les comunitats que "estan obligades a complir la legalitat". Així mateix, va demanar als consellers que "agilitzin" el reemborsament als pensionistes que superin els màxims fixats pel nou copagament -8 o 18 euros mensuals depenent de la renda-, perquè es produeixi trimestralment o semestralment. A més, durant la reunió, va avançar en la definició dels nous copagaments relatius als productes ortoprotèsics i dietoteràpics. 

Sobre els dietoteràpics, productes que consumeixen malalts amb trastorns metabòlics complexos o que necessiten nutrició enteral, Mato va assenyalar que estaran exempts d'aportació els productes destinats a processos de llarga durada sense alternativa mèdica nutricional, i que tindran aportació reduïda els productes de nutrició enteral i aportació normal els productes per a tractaments al·lèrgics. Pel que fa als ortoprotèsics -pròtesis-, es va aprovar un projecte de reial decret pel qual el ciutadà accedirà al mateix producte amb el mateix import de finançament amb independència d'on visqui. A més d'aquestes mesures, es va aprovar el projecte de reial decret que regula la condició d'assegurat de l'assistència sanitària. 

Així, les persones de més de 26 anys que no hagin cotitzat mai passaran a ser titulars de la seua pròpia. Amb les retallades farmacèutiques, Sanitat preveu estalviar-se 2.200 milions a l'any.

28/06/2012