divendres, 17 d’abril del 2015

Alerta pel risc cardíac del consum elevat d'ibuprofèn

Sanitat dissuadeix del seu ús continu a qui ha patit infart o trombosi
L'analgèsic, que es compra sense recepta, redueix l'efecte de l'aspirina preventiva

Les persones que han patit o estan patint problemes greus del cor o trombosi cerebral i prenen de forma rutinària elevades dosis de l'analgèsic ibuprofèn -ja sigui perquè així ho indica la pauta terapèutica o per automedicació- haurien de consultar amb el seu metge aquest consum, va advertir ahir l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS), que va emetre una alerta estatal. En aquests casos, va especificar l'AEMPS, existeix el risc que l'ibuprofèn incrementi el perill cardiovascular. Una dosi elevada d'ibuprofèn se situa en 2.400 mil·ligrams al dia o més; és a dir, una pastilla de 600 mil·ligrams cada sis hores. L'alerta de l'AEMPS puntualitza que l'ibuprofèn pot interactuar o eliminar l'efecte de l'àcid acetilsalicílic que prenen en dosis baixes les persones que han patit un infart.

L'ibuprofèn, que es comercialitza sota diverses marques i també com a genèric, s'utilitza com a analgèsic (per atenuar dolors ossis o migranyes), antiinflamatori o antipirètic, per fer baixar la temperatura. Nombrosos usuaris n'adquireixen per iniciativa pròpia a la farmàcia, ja que està estesa la creença errònia que és un fàrmac eficaç i innocu. Una mostra que això no és així l'aporta el fet que quan un metge recepta ibuprofèn acostuma a acompanyar-lo d'un fàrmac protector gàstric, donada l'acció lesiva d'aquest antiinflamatori sobre la mucosa gastrointestinal.

Avaluar el perill
L'advertència de l'AEMPS inclou el suggeriment que metges i pacients «avaluïn acuradament» el risc que pot implicar el consum indefinit d'ibuprofèn. Aquest perill és extensiu a aquelles persones que prenen de forma recurrent dexibuprofèn, cas en què el risc s'inicia a partir d'un consum diari de més de 1.200 mil·ligrams. «Igual que amb tots els antiinflamatoris no esteroïdeus, les autoritats sanitàries demanen que l'ibuprofèn s'utilitzi en la dosi més baixa possible com menys temps, millor; l'imprescindible per controlar els símptomes», indica el comunicat de l'AEMPS.

Aquesta alerta es produeix després que el comitè europeu per a l'avaluació de riscos en farmacovigilància ha finalitzat la revisió sobre el perill cardiovascular associat a l'administració d'ibuprofèn. Aquesta revisió, continuació de mesuraments anteriors, conclou que existeix risc cardiovascular.

El Periódico
14/04/2015